Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Yrkesgrupper ska samarbeta mer i Sörmlands psykiatri

Publicerad: 19 november 2008, 13:05

Landstinget Sörmland har ansökt om 8 miljoner kronor från Socialstyrelsen för att starta psykosociala team.


För att minska belastningen på slutenvården och dämpa behovet av hyrläkare vill Landstinget Sörmland skapa psykosociala team.

Teamen ska finnas ute i primärvården och kommer att bestå av sjukgymnaster, distriktssköterskor, psykologer, kuratorer, allmänläkare och arbetsterapeuter.

Tanken är att teamet ska kunna stötta patienterna i ett tidigt skede innan de hamnar inom slutenvården.

– Med hjälp av teamen ska man kunna träffa någon snabbt och få hjälp, säger Jörgen Danielsson (s), finanslandstingsråd i Sörmland.

Han menar att patienten inte alltid måste träffa en läkare. Ibland finns det andra alternativ som kan vara lika bra eller bättre. Det beror på varför patienten söker hjälp.

– Det är ett nytt synsätt som måste arbetas in. Att man utifrån patientens behov väljer om det är en läkare eller till exempel en sjukgymnast som patienten behöver träffa.

I ett första skede ska det finnas ett team i varje kommun i Sörmland. Det långsiktiga målet är att ha ett team vid varje vårdcentral.

För att finansiera satsningen har landstinget ansökt om 8 miljoner kronor från Socialstyrelsen.

– Det är för projekt som detta som psykiatrisatsningen finns till. Vi hoppas starta teamen nästa år. Om vi inte får bidrag kanske vi blir tvungna att sänka ambitionsnivån, säger Jörgen Danielsson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev