Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ytterligare kritik mot utredning om antisemitism

Publicerad: 6 mars 2019, 11:25

Rabbi Abraham Cooper.

Foto: Jens Krey

I ett mejl till Region Stockholms politiska ledning kallar Simon Wiesenthal Center Karolinskas hantering av anklagelserna om antisemitism för ett ”spektakel” och advokatutredningen för ”dålig”. Samtidigt bekräftas att den utpekade läkaren åter är i tjänst.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat har både den judiska läkaren och Svenska kommittén mot antisemitism riktat kritik mot den utredning om misstänkt antisemitism som Karolinska universitetssjukhuset låtit en advokatbyrå genomföra.

Även den internationella människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center har varit kritisk till utredningen och i ett mejl till Karolinskas tillförordnade sjukhusdirektör kallat den för ett slag i ansiktet på varje jude.

Nu rapporterar Svenska Dagbladet att kritiken inte stannar där. I ett mejl från rabbi Abraham Cooper, vid Simon Wiesenthal Center, adresserat till regionrådet Irene Svenonius (M) står enligt tidningen:

”Den här hemska affären borde ha klarats ut på dag ett, nu pågår ett spektakel som bekräftar våra värsta farhågor.”

Enligt tidningen anser Abraham Cooper vidare att utredningen är ”dålig” och kallar det absurt att advokatbyrån landat i slutsatsen att inget kan göras åt påhopp som ska ha gjorts på läkarens fritid, något Abraham Cooper dessutom hävdar inte stämmer. Han är också kritisk till att den utpekade läkaren återgått i tjänst.

Enligt Svenska Dagbladet ska den utpekade läkaren även ha erbjudits flera miljoner kronor för att sluta på sjukhuset, men tackat nej.

Irene Svenonius säger till tidningen att hon anser att sjukhuset agerade för sent, att hon inte ser utredningen som färdig samt att hon förväntar sig att Karolinska följer svensk arbetsmarknadslagstiftning. Irene Svenonius säger också att läkare inte ska ägna sig åt antisemitism på jobbet eller privat samt att hon är förvånad över att läkaren återgått i tjänst.

Annika Tibell, tillförordnad sjukhusdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset, bekräftar för Svenska Dagbladet att den utpekade läkaren nu har administrativa uppgifter på sjukhuset. Hon säger också att hon är nöjd med utredningen men betonar att den inte är klar före det att anmälarens synpunkter är bearbetade.

Relaterat material

”Genomgående allvarliga fel i rapporten”

Utredningen om antisemitiska trakasserier får mer kritik

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev