Nyheter
Ytterligare varsel i Stockholms sjukvård
Publicerad: 25 november 2019, 09:29
Sjukhuset varslar 100 personer. Foto: Johan Adelgren/Pressbild Södersjukhuset
Södersjukhuset varslar 100 personer, varav 50 undersköterskor och 25 läkare. Danderyds sjukhus kommer att varsla lika många, inom ”samtliga personalkategorier”.
– Någon med politiskt ansvar måste säga vad vi ska prioritera, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.
– Södersjukhuset har fått fem miljarder att förvalta och vi behöver använda pengarna klokt och fokusera på vad som skapar mest nytta för patienten, säger Mikael Runsiö, vd för Södersjukhuset.
Även andra besparingsåtgärder kommer att vidtas, som samordning av verksamheter och yrkesgrupper och ”förtätning av lokaler”. Detta då sjukhuset länge haft ett svårt ekonomiskt läge och tidigare vidtagna åtgärder räcker inte för att ordning på ekonomin.
Södersjukhusets personal informerades under morgonen på intranätet. Anne-Li Rosengren är förhandlingsansvarig för fackförbundet Kommunal på Södersjukhuset.
– Jag känner mig bedrövad. Det är tuff arbetsmiljö för undersköterskor på sjukhuset i dag. Jag har jättesvårt att se hur det ska fungera att bli färre, säger hon till Dagens Medicin.
Någon information om var de 50 underskötersketjänsterna ska försvinna har Anne-Li Rosengren inte fått.
– Jag uppfattar det som att arbetsgivaren har räknat fram att det är de här 100 tjänsterna som ska bort. Var eller hur vet vi ingenting om.
Vad har du fått för reaktioner från medlemmar?
– Alla skakar på huvudet och är chockade. Man förstår inte hur det ska gå till.
Är du överraskad?
– Att det skulle komma ett varsel är jag inte överraskad över. När det är dåligt med pengar brukar det vara några som får sluta. Antalet tjänster har jag inte spekulerat i. Men direkt överraskad blir man inte när man tittar på sjukhusets ekonomi och på förutsättningarna som regionen ger sjukhuset för nästa år, säger Anne-Li Rosengren.
Mikael Runsiö, vd för Södersjukhuset, förklarar att åtgärderna man vidtagit fram tills nu inte räcker för att få ekonomin i balans.
100 tjänster ska bort – hur har ni kommit fram till precis de siffrorna?
– Ja det är runda tal – men man måste göra en beräkning och det är svårt att få fram en exakt siffra. Men det här är det vi anser att vi i dagsläget behöver varsla, säger han till Dagens Medicin.
Anser du att Södersjukhuset i dagsläget har för många läkare sett till uppdraget?
– Vi har nog för många läkare sett till uppdraget och de intäkter vi har. Och vi ska ju skifta ut vård. Det har startats närakuter som ska avlasta akuten och primärvården ska växa.
Södersjukhusets akutmottagning har ju haft stora arbetsmiljöproblem redan tidigare. Hur ser det ut i dag?
– Arbetsmiljön är något som vi jobbar med. Det är en ständig utmaning. Akutens arbetsmiljö hänger ju ihop med hur bra avflöden vi har av patienter, och hur hela sjukhuset tar hand om de som behöver slutenvård och får iväg de som ska tas om hand av kommuner.
En åtgärd ni också ska vidta är ”förtätning av lokaler”. Vad innebär det?
– Vi har ju nya lokaler, och vi kommer att flytta in så mycket verksamhet som möjligt där. Mer än vi hade tänkt från början.
Hur känns det?
– Naturligtvis är detta jättetråkigt. Nu vet vi inte vilka det är än som drabbas. Men det är självklart ingen glädjens dag när man tvingas lämna ett sådant här besked.
Clara Strömberg, ordförande i Södersjukhusets läkarförening, var förberedd på att det skulle komma varsel. Signalerna från arbetsgivaren fanns där i form av att tjänster hölls vakanta samt att vikarier och timanställda inte förlängdes.
– Hos oss är det många som vikarierar före AT och ST och det är oroande att de nu försvinner, de är vår framtid, säger hon till Dagens Medicin.
Hon har svårt att uppskatta hur varslet av 25 läkartjänster kommer att slå utöver att det är de med kortast anställningstid som kommer att drabbas. Precis som Johan Styrud är Clara Strömberg däremot övertygad om att varslen kommer att försämra patientsäkerheten och vårdkvaliteten.
– På Sösakuten har vi längst väntetider i hela Stockholm. Medlemmarna är väldigt upprörda och vi kommer att kalla till stormöte. Vi är redan hårt pressade och arbetsmiljön är under all kritik.
Resonemanget från landstingshuset om att patientflödena i Region Stockholm håller på att ändra riktning till att i stället flyta mot närakuterna och den specialiserade öppenvården ger hon inte mycket för.
– Politikerna styr ut pengarna fel. Närakuterna har tagit fyra procent av våra patienter men mest tar de hand om helt nya patientgrupper, snuviga barn som går gratis och friska personer som söker efter jobbet.
På Danderyds sjukhus är ekonomin också hårt pressad. Underskottet kan uppgå till 300 miljoner kronor nästa år. Sjukhuset har redan vidtagit åtgärder som anställnings- och hyrstopp. Men sjukhuset kommer behöva minska antalet anställda med 250 tjänster, meddelades i ett pressmeddelande måndag förmiddag. Ett varsel på 100 tjänster kommer att läggas.
Enligt Anna-Carin Stark, kommunikationsdirektör på Danderyds sjukhus, är det i nuläget för tidigt att säga hur varslet kommer att slå mot olika yrkesgrupper. Sjukhusledningen ser över olika lösningar som exempelvis naturliga avgångar. Klart är i alla fall att ingen grupp är fredad från varslet. Hon kan inte heller säga när förhandlingar med de lokala fackliga företrädarna kan börja.
– Vi tar det stegvis, det är oklart när nästa steg kommer, säger hon till Dagens Medicin.
Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening och kirurg vid Danderyds sjukhus, anser att beskeden är oroväckande för patientsäkerheten. Varslen kommer att påverka vårdkvaliteten negativt och skapa längre vårdköer i akutsjukvården samt till mottagningar och operationer, säger han till Dagens Medicin.
– Någon med politiskt ansvar måste säga vad vi ska prioritera. Det är inte vi som ska säga vilken vård som ska erbjudas.
Johan Styrud understryker att läkarna i Stockholm redan i dag jobbar enormt mycket.
– Jag har svårt att se att det finns någon luft när det gäller ren sjukvårdsproduktion. Det är möjligt att det finns vad det gäller administration och det är bra att konsulter och hyrpersonal ska fasas ut.
Trots att Södersjukhuset och Danderyds sjukhus har samma styrelse som Södertälje sjukhus tror Johan Styrud att det senare sjukhuset kan fredas från varsel med tanke på att Södertälje sjukhus ligger bäst till ekonomiskt.
I förra veckan informerade Södertälje sjukhus att de stänger en vårdavdelning.
Även den centrala hälso- och sjukvårdsförvaltningen kommer att dra ner på 60-70 tjänster, meddelar Region Stockholm. Det motsvarar cirka 10 procent av förvaltningens medarbetare. Om neddragningen kommer att innebära några varsel är ännu inte klart.
Läs Dagens Medicins intervju med regionrådet Anna Starbrink (L) om varslen här.
Relaterat material
”Ansvarsfullt och klokt”
Stopp för inhyrd personal på tre sjukhus
Karolinska varslar 600
Facken: ”Det är många som är arga”
S: Dålig inverkan på patientsäkerheten
SARA HEYMAN OCH JENS KREY