Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

100 miljoner till karriärtjänster

Publicerad: 11 september 2019, 15:32

Regeringen avsätter 100 miljoner kronor i budgeten till karriärtjänster för specialistsjuksköterskor. Hur pengarna ska fördelas är upp till regioner och kommuner att besluta om.


Karriärtjänsterna är en del av januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. I en intervju med Dagens Nyheter säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf att de 100 miljonerna ska ses som ett första steg och att de inte kommer att räcka. Centerpartiet har tidigare drivit att 400 miljoner skulle avsättas till karriärtjänster.

– Det kommer att krävas en påbyggnad. Staten behöver ta ett nationellt ansvar när vi ser att andelen specialistsjuksköterskor sjunker.

Vilka som kan komma i fråga för ett lönelyft specificeras inte. Det blir upp till regioner och kommuner att besluta om, men Annie Lööf säger till Dagens Nyheter att det ska handla om ett lönepåslag efter en vidareutbildning. Ytterligare 100 miljoner avsätts också för att kunna låta fler sjuksköterskor vidareutbilda sig med lön i både regioner och kommuner.

Hela budgeten presenteras den 18 september.

Relaterat material

Vårdmomsen kompenseras i höstbudgeten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev