Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

14 sjuksköterskor får ledningsansvar på heltid

Publicerad: 21 januari 2015, 10:13

Länssjukhuset i Kalmar, nu med 14 heltidsanställda ledningsansvariga sjuksköterskor på akutmottagningen.

Länssjukhuset i Kalmar sydde om tjänsterna sedan de ledningsansvariga sjuksköterskorna vid akutmottagningen avsagt sig ledningsansvaret i en löneprotest.


Ämnen i artikeln:

Länssjukhuset i KalmarLandstinget i Kalmar län

14 fristående heltidstjänster för ledningsansvariga sjuksköterskor, med ingångslön på 28 000 kronor per månad. Så ser den permanenta lösning ut som nu presenteras efter sommarens konflikt vid akuten i Kalmar, skriver Barometern.

För Dagens Medicin berättar Andréa Berg, en av sjuksköterskorna som får ny tjänst, att hon och hennes kollegor är glada över resultatet.

– Alla är väldigt motiverade nu. Det är ett erkännande av att det vi gör är bra och viktigt. Det känns som att ledningen har fattat att man måste värdesätta dem som har arbetat tio till trettio år och har arbetsuppgifter som kräver lite mer.

Andréa Berg framhåller att det handlar om just heltider. Tidigare hade alla utom tre av de fjorton 75-procentiga tjänster, och hon säger att det på hennes arbetsplats är sällsynt att man får anställning på mer än så.

Nu stundar mer utbildning för gruppen, på områden som ledarskap och kommunikation, och i början av februari sätter den sig med ledningen under en dag för att mejsla ut arbetsformerna tydligare.

– Det finns stora möjligheter att gå vidare och hitta en struktur för hur ledningsansvariga sjuksköterskor kan jobba, och som kan sprida sig över Sverige, säger Andréa Berg.

Hon har märkt intresse från kollegor i andra delar av landet, och hoppas att det ska gå att utveckla en tydlig högre nivå i sjuksköterskeyrket.

– Jag har jobbat i England och där har de det så: med rollen ”nurse in charge”, så modellen finns ju.

Det var den 1 juni som alla ledningsansvariga sjuksköterskor vid Länssjukhusets akutmottagning avsade sig sina uppdrag att leda verksamheten. Det skedde sedan sjukhusledningen nobbat en begäran från dem två månader tidigare, om löneökningar på 2700 kronor för ansvar som de ansåg ha lagts till deras arbete successivt.

I början av juli nåddes dock en överenskommelse som ledde till att de återtog ansvaret, och nu står det alltså klart att deras ansvar ramas in i särskilda tjänster. De allra flesta av de 14 uppges ha fått 2 700 kronor i höjd lön, de som fick mindre ska ha legat relativt högt sedan tidigare.

Relaterat material

Ledningskris kan hota akuten i Kalmar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev