Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

20 000 kronor extra – för att jobba en semestervecka

Publicerad: 20 April 2015, 08:22

Foto: Thinkstock

Landstingen övertrumfar varandra i bonusar till sjuksköterskor för att fylla luckorna i sommarschemat.


Sveriges Radio har granskat de ersättningar som landstingen erbjuder sjuksköterskor för att jobba, i stället för att ta ut sin semester, under perioden juni–augusti.

I Värmland och Jönköping erbjuds sjuksköterskor och barnmorskor 10 000 kronor extra för en vecka, i Västmanland 14 000 kronor och i Dalarna 15 000 kronor. I Blekinge kan en specialistsjuksköterska få 20 000 kronor extra för en vecka.

– Det är väl ingen jättebra lösning, men det är väl ett sätt att få det att gå runt, säger Hans Christer Björkblom, avdelningschef på bemanningsenheten vid Landstinget Blekinge, till radion.

Att det inte är en jättebra lösning är något som Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet avdelning Skåne, håller med om. Han poängterar att den generella personalbristen gör att det är svårt för sjuksköterskor att ta ut sin semester även övrig tid på året.

– De här semestersaldona växer så att det blir ju stora skuldberg för Region Skåne för våra medlemmar. Senaste siffran vi hörde vara att Region Skåne är skyldig våra medlemmar en bra bit över 300 miljoner kronor i innestående semestrar, säger Mats Runsten till Sveriges Radio.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro kallar sjuksköterskebristen för det värsta krisläget sedan hon blev färdig sjuksköterska för 25 år sedan.

– Så här många vårdplatser stängde inte ens under vår strejk, och då klassades det som samhällsfarligt, säger hon till radion.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev