Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

372 sjuksköterskor kräver högre löner

Publicerad: 14 december 2017, 13:16

I ett upprop till regionpolitikerna och regeringen kräver 372 specialistsjuksköterskor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset högre löner för att få stopp på personalflykten.


Ämnen i artikeln:

Annika StrandhällSahlgrenska universitetssjukhusetVästra Götalandsregionen

De 372 specialistutbildade sjuksköterskorna som har skrivit under uppropet arbetar inom anestesi, operation och intensivvård på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. I brevet som har skickats till politikerna i regionfullmäktige i Västra Götaland och till socialminister Annika Strandhäll (S) beskriver de en allt mer ohållbar bemanningssituation. En situation där specialistsjuksköterskor med lång erfarenhet slutar och går till sjukhus med mindre avancerad sjukvård som kan erbjuda högre lön.

I brevet till politikerna beskriver de hur specialistsjuksköterskor med 10-30 års erfarenhet ersätts med nyutbildade specialistsjuksköterskor. De skriver att detta ”leder till obalans vilket påverkar arbetsmiljön, arbetsbelastningen och förutsättningarna att ta hand om patienten på ett professionellt och patientsäkert sätt”. De 372 specialistsjuksköterskorna anser att läget riskerar att leda till att Sahlgrenska får problem att klara sitt ansvar för högspecialiserad vård på regional och nationell nivå.

Orsaken till att erfarna specialistsjuksköterskor väljer att sluta är, enligt författarna till uppropet, att det inte finns någon rimlig löneutveckling. Nyutbildade specialistsjuksköterskor går in på samma eller högre lön än dem med många års erfarenhet. För att åtgärda situationen föreslår de en lönehöjning på 15 000 kronor för de erfarna specialistutbildade sjuksköterskor som hamnat efter i löneutvecklingen.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev