Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

45 mil mellan jobb och utbildning

Publicerad: 16 augusti 2016, 12:22

Foto: Thinkstock

Landsting erbjuder i vissa fall betald utbildning för sjuksköterskor som vill specialisera sig. Men det är inte säkert att utbildningarna finns på pendlingsavstånd.


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland Härjedalen

Som Dagens Medicin tidigare berättat erbjuds sjuksköterskor på olika håll i landet att studera deltid för att skaffa sig specialistkompetens, samtidigt som de jobbar, vilket betalts av landstinget i fråga. På så sätt är tanken att man ska kunna komma till rätta med bristen på specialistsjuksköterskor.

Hälften av landstingen i Sverige ställer sig positiva till idén. Men problem uppstår på flera håll, när en sådan deltidsutbildning inte erbjuds i närområdet, visar en undersökning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Så är det till exempel i Region Jämtland Härjedalen. Landstinget kräver att utbildningen går på halvfart, men Mittuniversitetet har inte någon sådan utbildning.

– Jag har velat läsa till distriktssköterska jättelänge så när jag blev erbjuden den här typen av utbildning blev jag jätteglad naturligtvis, att jag skulle få läsa med bibehållen lön, säger Åsa Febbo, som arbetar på en hälsocentral i Sveg, till Ekot.

– Sedan insåg jag problemet med att utbildningen inte fanns här uppe, fortsätter hon.

Närmsta sådan utbildning ges vid Karolinska institutet, 45 mil bort. Den är förvisso en distansutbildning, men kräver en del fysisk närvaro. Liknande situationer har uppstått i flera regioner Ekot har varit i kontakt med.

Vårdförbundet i Jämtland har försökt hitta en lösning med Mittuniversitetet, dock utan att lyckas. Och på nationellt plan vill fackförbundet se en samverkan.

– Vi måste arbeta gemensamt med den här frågan, och gör vi inte det så kommer vi få en fortsatt eskalerad brist på specialistsjuksköterskor, säger Lisbeth Löpare Johansson, vårdstrategisk chef på Vårdförbundet, till Ekot.

Relaterat material

Sköterskor får betald utbildning

Nya utbildningar för sjuksköterskor i Luleå

Landsting erbjuder lön under utbildning till specialistssjuksköterska

Grönt ljus för att kräva doktorshatt av läkare

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev