Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

70 procent av sjuksköterskorna fattas

Publicerad: 26 februari 2019, 11:17

På avdelningen för stroke och rehabilitering i Sollefteå är endast 30 procent av sjuksköterskorna som behövs anställda.

Foto: Thinkstock

Avdelningen för stroke och rehabilitering i Sollefteå har en vakansgrad på 70 procent bland sjuksköterskorna, rapporterar Tidningen Ångermanland.


Ämnen i artikeln:

Region VästernorrlandSollefteå sjukhus

– Det blir oerhört svårt att upprätthålla kompetensen på enheterna med så låg bemanning, säger Karin Dunberg Smeds, tillförordnad länsverksamhetschef vid Geriatrik, neurologi och rehabilitering, till Tidningen Ångermanland.

Kostnaderna för hyrpersonal har rakat i höjden för länskliniken Geriatrik, neurologi och rehabilitering i Region Västernorrland. 2015 var kostnaderna 4 miljoner kronor, förra året landade de på 26 miljoner kronor.

Det mesta av pengarna går till hyrsjuksköterskor. Bemanningsproblemen finns på alla länets tre sjukhus, men situationen är värst i Sollefteå. Där är bara 30 procent av sjuksköterskorna på avdelningen för stroke och rehabilitering anställda.

Trots att antalet vårdplatser dragits ned är det ofta enbart hyrpersonal i tjänst. Bakgrunden är pensionsavgångar som lämnat luckor som inte kunnat fyllas. Enligt Karin Dunberg Smeds påverkar personalsituationen patientsäkerheten.

– Ja, vi har brister i vården. Det ser vi och vi har gjort patientriskanalyser avseende strokevården vid Sollefteå sjukhus, säger hon till tidningen.

Karin Dunberg Smeds är orolig för att även kvarvarande fasta medarbetare ska välja att lämna skeppet.

– Jag drog i nödbromsen 2018 och vi har under året som gått haft ett 50-tal möten kring den kritiska personalsituationen i Sollefteå där vi diskuterat hur vi skall gå tillväga för att säkra den fortsatta vården i Sollefteå, säger hon.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev