Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

AD: Abortvägrande barnmorska blev inte diskriminerad

Publicerad: 12 april 2017, 09:01

Elinor Grimmark omgiven av de juridiska ombuden som var med i tingsrätten vid ett tidigare tillfälle. Dagens dom kommer från Arbetsdomstolen.

För tredje gången får den abortvägrande barnmorskan Ellinor Grimmark avslag i domstol.


Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

Även Arbetsdomstolen ger nu regionen rätt som inte ville anställa henne.

Barnmorskan Ellinor Grimmark vill, med hänvisning till sin religiösa tro, inte göra aborter eller ge dagen efter-piller.  Eftersom hon vägrar att utföra dessa arbetsuppgifter fick hon inte arbeta i Region Jönköpings län.

Själv menar hon att hon nekats anställning på grund av sina åsikter och att hon – med stöd av Europakonventionen – och samvetsfriheten, har rätt att inte delta i de delar av barnmorskarbetet som innebär avbrytande av graviditeter.

Nu har Arbetsdomstolen, AD, tagit ställning till om regionen gjorde fel när den avstod från att anställa henne då den fick kännedom om hennes inställning till aborter. Arbetsdomstolen anser att prövningen ska göras mot diskrimineringslagen och inte Europakonventionen.

Enligt domen innebär det att regionen inte gjort sig skyldig till diskriminering eftersom deras beslut inte grundade sig på barnmorskans religiösa övertygelse utan på att hon vägrade utföra vissa arbetsuppgifter. Arbetsdomstolen anser att regionen har rätt att  ställa upp ett krav på att alla barnmorskor ska vara beredda att arbeta med alla arbetsuppgifter inom kvinnoklinikerna inklusive arbete med aborter – därmed kan det inte röra sig om indirekt diskriminering heller.

Tidigare har Diskrimineringsombudsmannen och tingsrätten avvisat Ellinor Grimmarks begäran om diskrimineringsersättning och skadestånd från Region Jönköpings län.

Hovrätten, dit tingsrättsdomen överklagades, gav inte prövningstillstånd eftersom målet rör en arbetstvist.

Processerna,  som avsåg att ge Ellinor Grimmark rätt och ge henne skadestånd, har i stället kostat henne närmare en miljon kronor i rättegångskostnader.

Till detta har hon bland annat fått stöd från den kristna lobbyorganisationen Alliance defending freedom, ADF.

Efter avslaget från AD har Ellinor Grimmark sagt sig vara beredd att vända sig till Europadomstolen.

I dag arbetar hon som barnmorska i Norge där hon med hänvisning till sin tro slipper utföra aborter.

MIA WÄRNGÅRD OCH CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev