Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

AI-triagering utan ansvar

Publicerad: 3 maj 2018, 08:30

Hos Doktor 24 jobbar nu en ”sjuksköterska” som bygger på artificiell intelligens. Hen kan triagera tusentals patienter parallellt, utan något direkt ansvar.


Länk till innehåll

Jacob Stedman, medgrundare till den digitala vårdgivaren Doktor 24, berättade på Vitalis om vad företaget kallar ”Sveriges första AI-sjuksköterska”. Det är inte fråga om någon robot i traditionell mening utan om en tjänst där patienter som söker vård själva kan välja att bli triagerade till rätt vårdnivå med hjälp av olika frågor.

Tjänsten bygger delvis på de triageprotokoll som används i den fysiska vården och förbättras ständigt genom att AI-motorn lär sig i arbetet och identifierar nyckelord. Om den som använder tjänsten exempelvis skriver ”Jag vaknade upp med ont i huvudet” frågar AI-sjuksköterskan ”Menar du huvudvärk?”. Svarar användaren ”Ja” fortsätter sedan AI-sjuksköterskan ställa en rad frågor för att bena ut vilken typ av huvudvärk det kan vara fråga om.

Triageringen mynnar sedan ut i att patienten hänvisas till egenvård, fysisk vårdcentral, onlinevård eller akutmottagning. Tjänsten hjälper även till att boka tider på vissa vårdcentraler eller visa var närmaste akutmottagning finns. I de fall patienten hänvisas till annan vård skapas också en sammanfattande anteckning utifrån svaren i triageringen.

I nuläget bemästrar AI-sjuksköterskan omkring 1 000 olika besvär, vara varav ungefär 200 är relaterade till kroniska sjukdomar. En vanlig triagering innehåller mellan tre och tolv frågor.

Enligt Jacob Stedman finns det flera saker som talar för digital triagering, exempelvis att nya riktlinjer kan implementeras i princip ögonblickligen, att tjänsten i nuläget har en svarstid på några sekunder och sedan kan användas av tusentals patienter parallellt. Undersökningar visar också att omkring hälften av svenskarna kan tänka sig att bli omvårdade av robotar. Samtidigt sticker han inte under stol med att det även finns fördelar med mänsklig triagering, exempelvis möjligheten att uppfatta symtom som andningsfrekvens och allmäntillstånd samt att erfarna sjuksköterskor får en klinisk erfarenhet.

Men vad händer om det blir fel?

Enligt Jacob Stedman följer Doktor 24 givetvis samma regelverk som andra vårdgivare vad det gäller att rapportera och följa upp avvikelser. Själva triageringen ser han dock som patientinformation på samma sätt som den ges på en statisk sida.

– Vi ser det som en kvalificerad källa till information, men det är i grunden du som patient som fattar besluten.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev