torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Akademiska anställer underläkare för omvårdnadsarbete

Publicerad: 28 november 2018, 09:21

Foto: Andrey Popov/Thinkstock

Som en tillfällig lösning på sjuksköterskebristen söker universitetssjukhuset underläkare ”med specifik omvårdnad som uppdrag”.


Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Det rapporterar Vårdfokus. Arbetsuppgifterna handlar om omvårdnadsåtgärder som smärtlindring, att iordningsställa och administrera läkemedel samt göra riskbedömningar av patienterna.

Annonsen har ifrågasatts bland annat av sjuksköterskor i sociala medier. Men verksamhetschef Elisabeth Nelsson försvarar rekryteringsåtgärden, och ser inga risker med att läkarna saknar utbildning i omvårdnad.

– Kan vi välja så anställer vi hellre sjuksköterskor, vi har annonser ute hela tiden. Det här är inte hållbart på sikt men en bra temporär lösning, säger hon till Vårdfokus.

Sofia Lindström, vice ordförande för Vårdförbundets avdelning Uppsala, är kritisk. Hon menar att det utöver kompetensbristen blir färre som kan handleda studenter och att det kommer att göra det ännu svårare för sjukhuset att rekrytera sjuksköterskor i framtiden.

– Punktinsatser kan vem som helst göra. Men som sjuksköterska har du helhetssynen, du ser och bedömer hela människan och vad hon eller han behöver. Den kompetensen kan du inte få av några veckors inskolning, säger hon till tidningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev