Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Akademiska ska spara 280 miljoner på personal

Publicerad: 14 januari 2020, 09:58

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Akademiska sjukhusets underskott fortsätter att växa. 280 miljoner ska sparas på personal under året.

Ämnen i artikeln:

Region UppsalaAkademiska sjukhuset

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Det var en oenig sjukhusstyrelse som klubbade det föreslagna sparpaketet under måndagen. Som Dagens Medicin tidigare berättat handlar det i första hand inte om varsel, även om antalet årsanställda ska minska totalt sett under året. Sjukhuset ska också se över uppdragen inom den högspecialiserade vården.

Enligt Upsala Nya Tidning, UNT, pekar prognosen för 2020 på ett underskott för sjukhuset på 684 miljoner kronor, vilket är 157 miljoner mer än förra året.
Sjukhusstyrelsens ordförande Malin Sjöberg Högrell (L) säger till tidningen att sjukhuset måste bryta ökningen av årsanställningar och att alla personalkategorier berörs.

I sparpaketet ingår också att minska kostnaderna för läkemedelsanvändning samt att öka utnyttjandet av operationssalar. De fackliga organisationerna är kritiska till beslutet.

– Jag tror inte att det här går att genomföra. Jag är orolig för både patientsäkerhet och personalens arbetsmiljö, säger Knut Bodin, ordförande i Sacorådet och huvudskyddsombud för sjukhusläkarna till UNT.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev