Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Akademiska utbildar i patientsäkerhet

Publicerad: 14 december 2015, 12:48

Foto: Johan Wahlgren

Med start nästa år ska sjukhusets samtliga anställda och chefer genomgå en utbildningsinsats för att minska antalet vårdskador.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

Enligt ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset i Uppsala inträffar det varje år omkring 40 händelser på sjukhuset som sedan anmäls enligt lex Maria. Utöver det anmäler patienter och anhöriga ett hundratal vårdskador per år.
För att ändra på den statistiken börjar sjukhuset i januari 2016 med en patientsäkerhetsutbildning för såväl medarbetare som deras chefer.

– Målsättningen är att alla anställda ska gå utbildningen och få del av de senaste kunskaperna om hur vårdskador kan förebyggas, säger Margareta Öhrvall, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, i pressmeddelandet.

Medarbetarna får gå en e-utbildning medan chefernas utbildning sker i seminarieform. Margareta Öhrvall betonar i pressmeddelandet vikten av chefens engagemang och säger:

– Förhoppningen är att kursen ska skapa förutsättningar för faktisk förändring, där ökad medvetenhet kring patientsäkerhet, delaktighet och god kommunikation är en självklarhet. Tanken är både att fördjupa kunskaperna och att man som chef ska få konkreta verktyg för att leda förbättringsarbete mot ökad patientsäkerhet.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev