Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Akutsjuksköterskor slår larm

Publicerad: 16 augusti 2018, 12:39

Dubbla arbetspass utan rast och toabesök, beordringar om att jobba och kollegor som bryter ihop på jobbet. Det är vardag på akuten vid Danderyds sjukhus, enligt skyddsombud som är på gång med en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.


– Det är en tickande bomb. Någon kommer att fara väldigt illa eller i värsta fall avlida, säger sjuksköterskan och skyddsombudet Daniela Tapia till Aftonbladet.

I mitten av juli rapporterade Dagens Medicin att ett hårt tryck på akutmottagningarna i Stockholm tvingade den nya intensivakuten på Karolinska i Solna att öppna för fler patienter. Det var också då som läget var som allra värst på Danderydsakuten, när sjuksköterskor från andra avdelningar kallades in för att stötta en underbemannad organisation, som gått från 14 till 8 sjuksköterskor som normalbemanning. Eftersom de inkallade sjuksköterskorna saknade erfarenhet som akutsjuksköterskor föll ansvaret tungt på dem som jobbade kvar.

Under den senaste månaden har skyddsombuden fått rapport om 21 beordringar om att jobba extra pass.

Patienter kan sitta i åtta timmar innan de får en första bedömning och det har hänt att patienter har lämnats larmande på toaletten i 30-60 minuter, enligt sjuksköterskornas uppgifter till Aftonbladet.

I dag håller ledningen ett krismöte med skyddsombuden, där en åtgärdsplan ska presenteras. Om skyddsombuden inte är nöjda med lösningen kommer de att gå vidare med en 6:6-anmälan till Arbetsmiljöverket.

Chefssjuksköterskan Maria Carlsson konstaterar i Aftonbladet att läget för de anställda är ”förskräckligt” och att det är ett nytt läge när hon nu tvingas använda beordring för att få en säker bemanning.

– Det måste bli en förändring och det skyndsamt. Vi chefer gör allt vi kan, men det är svårt att rekrytera sjuksköterskor till akutmottagningen. Dels på grund av arbetsmiljön, dels arbetstiderna och till viss del lönen, säger hon till tidningen.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev