Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Allt fler iva-patienter flyttas

Publicerad: 25 september 2019, 12:01

Antalet intensivvårdspatienter som på grund av resursbrist skickas mellan olika iva-avdelningar har mer än fördubblats sedan 2010, rapporterar tidningen Sjukhusläkaren.


Ämnen i artikeln:

IntensivvårdKarolinska universitetssjukhusetSahlgrenska universitetssjukhusetNorrlands universitetssjukhusUniversitetssjukhuset i LinköpingUniversitetssjukhuset ÖrebroAkademiska sjukhusetSkånes universitetssjukhus

– Det är ett problem och det är allvarligt att vi inte har den intensivvårds- och intermediärvårdskapacitet som vi borde ha i Sverige. Framförallt är det ett tecken som talar för att trycket på intensivvården ökar hela tiden, säger Johnny Hillgren, ordförande för Svenska intensivvårdsregistret, till tidningen Sjukhusläkaren.

År 2010 hände det vid 335 tillfällen att svårt sjuka patienter flyttades mellan olika intensivvårdsavdelningar på grund av resursbrist. Det motsvarade 0,84 procent av det årets vårdtillfällen på intensivvårdsavdelningarna i Sverige.

Förra året hade antalet sådana flyttar ökat till 872 tillfällen, motsvarande 2,07 procent. Det visar Svenska intensivvårdsregistrets statistik.

– Vi har ett problem med personalbrist inom alla kategorier – det hände något 2014 då vi började tappa vårdpersonal från sjukvården. Vi måste nu få till ett ökat intresse att utbilda sig till intensivvårdssjuksköterska, säger Johnny Hillgren.

På många håll i landet vittnar intensivvårdsläkare om för få vårdplatser, vilket leder till en pressad arbetsmiljö och svåra prioriteringar bland svårt sjuka patienter, skriver Sjukhusläkaren.

Den största andelen transporter på grund av resursbrist görs från universitetssjukhusen. På Sahlgrenska universitetssjukhusets centrala intensivvårdsavdelning har andelen transporter mellan olika iva-avdelningar på grund av resursbrist ökat från 1,07 till 5,08 procent av vårdtillfällena. Och under augusti månad skedde en transport vid nästan vart tionde vårdtillfälle.

– Det var ”all time high” här i förra veckan. Åtta patienter skickades in eller ut på en dag! Detta skapar en väldigt svår situation, för det handlar ju om kritiskt sjuka människor, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Även på Karolinska universitetssjukhuset har andelen transporter på grund av resursbrist ökat, från 4,24 procent av vårdtillfällena 2010 till 8,87 procent i fjol.

De tio vårdplatserna på intensivvårdsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge skulle behöva bli dubbelt så många, anser Mitua Mehra, styrelseledamot i Karolinska universitetssjukhusets läkarförening.

– Man ska givetvis ha en tom säng om det kommer in en patient som inte kan andas, säger han.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News