Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Allt fler lämnar över vid sängen

Publicerad: 20 januari 2015, 11:29

Från vänster Liselott Pettersson, Ragnhild Wiig och Nina Wallin, sjuksköterskor på Akademiska sjukhusets barnonkologiska avdelning.

Foto: Akademiska sjukhuset

Intresset för överrapporteringsmetoden ”bedside handover” växer med den nya patientlagen. Akademiska sjukhuset sprider den vidare.


På sjukhuset i Uppsala börjar metoden bli allt mer inarbetad på fler och fler avdelningar. Den började användas 2010 inom barncancervården på sjukhuset efter en förlaga från belgiska Gent. Bedside handover går ut på att överlämning mellan sjuksköterskor och undersköterskor vid skiftbyten sker tillsammans med patienten och, i det här fallet, patientens nära anhöriga, i stället för på en expedition med bara personal.

Den sjuksköterska som ska gå av sitt skift lämnar över information som är viktig för det kommande dygnets omvårdnad. Patienten och de anhöriga får informationen samtidigt och de kan också involveras i omvårdnaden, till exempel genom att föra dagbok över vad patienten äter och dricker.

Akademiska sjukhuset gjorde en utvärdering 2013. Enligt Liselott Pettersson, barnsjuksköterska på avdelningen för blod- och tumörsjukdomar vid Akademiska, var både patienter och föräldrar positiva.

– Alla tycker att det är ett bra arbetsätt, både barn och föräldrar. Och det var ju målet, säger hon till Dagens Medicin.

Även personalen är nöjd.

– Inom barnsjukvården har vi delvis jobbat så här i många år, det här att involvera föräldrar och barn är inget nytt för oss. Men det är roligt att vi kan hitta nya arbetssätt, säger Liselott Pettersson.

När skiftbytet sker inför patienterna får vårdpersonalen som går på ett pass möjlighet att direkt se hur patienten mår, i stället för att höra någon läsa ur en journal.

I metoden ingår att varje verksamhet bygger upp en struktur för överrapporteringen. Den ska tydliggöra vad som ska hända under det kommande dygnet, vilken behandling som ska ges, vilka undersökningar som ska genomföras, vilka provsvar som ska komma och så vidare.

– Alla verksamheter behöver bygga sin egen struktur, men det är mycket viktigt att ha en, säger Liselott Pettersson.

I och med den nya patientlagen som trädde i kraft i januari, där kraven på att involvera patienten ökat, är intresset för metoden stor. Redan nu har andra sjukhus anammat arbetssättet, bland annat vuxenonkologen på Karolinska universitetssjukhuset. På Karolinska ingår metoden i ett forskningsprojekt. Och fler sjukhus är på gång.

– Nu kommer de snart från Universitetssjukhuset i Linköping på studiebesök och vi ska åka till Falun och föreläsa, säger Liselott Pettersson.

Relaterat material

Samlar in idéer för bättre arbetsmiljö

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev