Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ambulanser skickades på uppdrag utan skyddsmasker

Publicerad: 26 september 2014, 07:10

Godkända skyddsmasker saknades i flera ambulanser som ryckte ut till en gasolycka i Lund förra veckan.


Förra torsdagen spreds giftig ozongas via ventilationssystemet hos företaget Sony Mobile i Lund, vilket ledde till att åtta personer var tvungna att föras till sjukhus. Flera ambulanser som kallades till platsen saknade godkända skyddsmasker, rapporterar Skånska Dagbladet.

– Det kan bli allvarliga konsekvenser om ambulanspersonalen skickas på uppdrag med en utrustning som inte är säker. Det innebär stora risker, säger Rickard Uppenberg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, till Skånska Dagbladet.

Då maskerna saknades fick fler team tillkallas, men det skedde inte någon fördröjning av arbetet, enligt Rickard Uppenberg.

All ambulanspersonal ska, enligt Socialstyrelsen, ha en egen skyddsmask och dessa ska finnas med vid varje pass, uppger Skånska Dagbladet.

Men Lotta Smith, kommunikationsansvarig på ambulansföretaget Falck, skriver i ett mail till tidningen att endast specialenheter inom räddningstjänsten i Skåne ska ha masker som klarar ozongas.

Hon uppger dock att det pågår ett arbete för att det ska finnas skyddsmasker i alla ambulanser.

– Maskerna provas ut individuellt och alla medarbetare som i nuläget är i drift i hela Falck Skåne kommer att ha en personlig skyddsmask från och med den 10 oktober, skriver hon.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev