Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ambulansfack föreslår nytt legitimationsyrke

Publicerad: 12 maj 2015, 11:45

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Ambulanssjukvårdare borde kunna bli legitimerade paramedics med rätt att ge läkemedel.

Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Jag tror att det här kommer att skaka om ordentligt, säger Henrik Johansson, förbundsordförande i Alarm ambulansförbundet, till Dagens Medicin.

I en hemställan till Socialstyrelsen har förbundet föreslagit att ambulanssjukvårdare efter en vidareutbildning på 30 högskolepoäng, det vill säga en termins studier, ska kunna bli legitimerade paramedics med laglig rätt att ge läkemedel.

Tanken är inte ny, för ungefär tio år sedan fördes liknande diskussioner men då sade Socialstyrelsen nej med bland annat motiveringen att det då fanns för många legitimerade yrkesgrupper, förklarar Henrik Johansson. Han hävdar att i princip alla landsting dagligen bryter mot lagen genom att låta ambulanssjukvårdare administrera läkemedel.

– Det här håller inte och vi tror att den här reformen kommer att bli av, säger Henrik Johansson.

Enligt Alarm är det i EU bara Sverige och Holland som har krav på sjuksköterskor i ambulanssjukvården. Den nya yrkesgruppen skulle därför underlätta för personer som vill arbeta i andra EU-länder.

Är tanken att paramedics ska jobba ihop med ambulanssjuksköterskor eller ska de jobba i par?

– Det är upp till verksamheten, vi säger inte att man måste ha en ambulanssjuksköterska.

I hemställan riktas även kritik mot ambulanssjuksköterskeutbildningen som förbundet anser är allt för teoretisk och forskningsinriktad. Samt, poängterar Henrik Johansson, saknar något så grundläggande som fysiska krav.

Hur stor sannolikhet är det att ni får gehör för det här?

– Jag skulle säga att det är mycket stor sannolikhet, inom fem år är det en verklighet. Landstingen kommer inte heller kunna möta kraven från ambulanssjuksköterskorna de närmaste åren.

Janne Kautto, ordförande i Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, har inte läst Alarms hemställan men anser att det är fel väg att gå.

– Vi valde 2005 att inrikta oss på sjuksköterskor i ambulansen och jag tycker att vi ska bibehålla den inställningen. Det är bättre att satsa på specialistutbildade sjuksköterskor för då höjer vi kompetensnivån. Det här är ett steg mot att bibehålla en lägre nivå, säger han till Dagens Medicin.

Vore det inte praktiskt med en extra person som kan ge läkemedel?

– Absolut, men då är det bättre att ställa sig frågan varför sjuksköterskor inte får delegera läkemedelshantering till kollegan som man är en meter ifrån.

Janne Kautto anser att det är det sätt som den svenska ambulanssjukvården är organiserad som försvårar arbetet snarare än ambulanssjuksköterskornas utbildning. Han tror att den forskning som bedrivs av ambulanssjuksköterskor på sina arbetsplatser inom en tioårsperiod kommer att göra Sverige världsledande i hur man organiserar ambulanssjukvård.

– Däremot kanske vi behöver fler läkare ute i verksamheten. Hellre det än att vi har en massa paramedicinare.

Relaterat material

Sahlgrenska väcker frågan om ”ambulanser” utan sjuksköterskor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev