Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ambulansfack hotar med strejk

Publicerad: 9 juni 2015, 09:00

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Det ska finnas ett massivt stöd från medlemmarna och mycket talar nu för att Alarm Ambulansförbundet kommer att varsla om strejk.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


I en debattartikel i Dagens Medicin skriver Henrik Johansson, ordförande i Alarm Ambulansförbundet, att arbetsmiljön och patientsäkerheten inom ambulanssjukvården blivit så pass försämrad att förbundet inte utesluter stridsåtgärder om ingenting görs. Helst ser förbundet att staten tar över ansvaret för ambulanssjukvården.

Vad är det för stridsåtgärder ni inte utesluter?

– Vi har haft rådslag och stormöten i Skaraborg, Stockholm, Skåne, Gävleborg och Västernorrland och mycket talar för att vi kommer att ansluta till Brandmännens riksförbund och varsla om strejk, säger Henrik Johansson till Dagens Medicin.

Han förklarar att varslet skulle innebära att förbundets medlemmar inte skulle arbeta övertid, inte delta i övningar utanför arbetet och inte utföra andra körningar än prio 1 och 2.

– Det finns ett massivt tryck att vidta sådana här åtgärder från våra medlemmar men även från icke anslutna. Mina kamrater från Vårdförbundet och Kommunal har också den här typen av tankar.

Enligt Henrik Johansson är Stockholms läns landstings beslut att ställa flera ambulanser under sommaren en av de faktorer som har bidragit till att situationen nu satts på sin spets. En eventuell strejk skulle bli en tydlig markering om att ambulansen behöver en beredskap för att kunna hålla en hög patientsäkerhet, förklarar han.

Men om ni strejkar så drabbar det väl patienter som har prio 3?

– Ja, naturligtvis finns den risken. Jag vill understryka att det här är en så pass viktig fråga att vi inte ska vara parten som sätter tredje man i dålig dager. Vi har inte fattat beslutet, men vi utesluter det inte.

Varför skulle ambulanssjukvård i statlig regi vara bättre?

– Vi skulle få en nationell likformighet. Vi tror att en statlig organisation inte skulle kunna göra den här typen av summariska bedömningar utifrån behov utan det blir en långsiktig planering och en insyn. Det är inte säkert att allt skulle bli bättre men vi skulle få en helt annan öppenhet. Och en trygghet, en statlig anställning är oerhört viktig för många människor som i dag jobbar på ambulansen.

När tror ni att ni får svar från staten?

– Tyvärr, så måste det nog hända några saker till av dignitet innan man tar ett krafttag. Och det är det våra medlemmar är oroade över. Först måste fartyget gå på grund före man inser att det är dags att reformera och stifta en ny lag.

Relaterat material

”Vi utesluter inte stridsåtgärder”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev