Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ambulanskameror ska visa olyckor i Uppsala

Publicerad: 18 augusti 2016, 12:00

Per Andersson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Landstinget i Uppsala län.

Foto: Izabelle Nordfjell

Ambulanserna i Uppsala har fått klartecken att sända live från olycksplatser. Webbkameror ska ge snabb information till om skadeläget.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i Uppsala länAkademiska sjukhusetRegion Skåne

Kamerorna ska ge live-rapportering från olycksplatsen till i första hand larmcentralen och ambulanschefen.

– Bilderna ska underlätta insatserna genom att, i realtid, ge kompletterande information för den strategiska ledningen. I dag sker detta bara muntligt. Med hjälp av kamerorna kan vi som inte är på plats få en bättre uppfattning av hur det ser ut, berättar Per Andersson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Landstinget i Uppsala län.

Enligt lag krävs tillstånd för att kameraövervaka på allmän plats. När Region Skåne för ett par år sedan sökte tillstånd att sätta upp kameror på sina ambulanser, för att sända bilderna till akuten, protesterade Datainspektionen, med hänvisning till integriteten. I Uppsala har ambulansverksamheten valt en annan väg.

– Vi kommer inte att spara filmerna och de kommer bara att skickas live till en mindre krets via ett internt nätverk. Vi tror inte att akuten har så stort intresse av hur olycksplatsen ser ut, säger Per Andersson.

Länsstyrelsen bedömer att intresset att få övervaka vid olycksplatsen väger tyngre än allmänhetens intresse att inte övervakas och har därför gett ett tidsbegränsat tillstånd, till den 31 maj 2018.

Även inne i ambulanserna ska webbkameror monteras upp. Dessa ska skicka bilder till akuten, där berörd personal kan följa patientens tillstånd på väg mot sjukhuset och kommunicera med såväl personal som patient.

– Patienten får då tillgång till specialist redan i ambulansen. På akuten ska de även kunna följa ambulansens väg, så att de vet var den är och när den är framme.  Det bäddar för ett snabbt omhändertagande, säger Per Andersson.

Inte heller bilderna från ambulanserna kommer att sparas, utan bara sändas i realtid.

Nu utrustas tre ambulanser som ska provköra den nya utrustningen. Till årsskiftet ska alla ambulanser i landstinget ha den, enligt planerna. Även på akuten förbereds ny mottagarutrustning.

Region Skåne har sedan tidigare fått klartecken från högre instans för en snarlik lösning på försök till augusti 2017.

Relaterat material

Datainspektionen överklagar filmande ambulanser – igen

Grönt ljus för kamera på Skånes ambulanser

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev