Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ambulansuppdragen minskar i Kronoberg

Publicerad: 23 januari 2015, 12:14

Regionen bryter trenden – men har svårt att säga varför.


Ämnen i artikeln:

Region Kronoberg

Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat har i princip alla landsting och regioner haft en ökning av antalet ambulansuppdrag de senaste fem åren. Tidningen Smålandsposten skriver att Region Kronoberg nu bryter den trenden då statistiken för 2014 visar på cirka 19 000 uppdrag, en minskning på omkring 250 uppdrag jämfört med 2013.

Samtidigt noterades ett rekord i antal uppdrag per dygn, 108 stycken, under en av mellandagarna 2014.

Stefan Engdahl, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Kronoberg, tar en paus från både avvikelserapportering och semlor för att prata med Dagens Medicin.

– Vi har sett trenden att det har mattats av och framförallt gäller det prio 2. Men när jag talar med kollegor runt om i landet så ser de det kanske inte lika tydligt.

Vad minskningen i Kronoberg beror på är oklart. Ambulansverksamheten har inte infört några nya rutiner under fjolåret och ingenting har heller förändrats hos SOS Alam, som sköter regionens ambulansdirigering.

– Nej, i så fall skulle man se motsvarande resultat i Blekinge och Kalmar som har samma larmcentral och samma operatörer. Det är svårt att bedöma vad anledningen är och det här måste vi följa under en längre period, säger Stefan Engdahl.

Relaterat material

Så har ambulansernas uppdrag ökat på fem år

Gävleborg går emot trenden

Ämnen i artikeln:

Region Kronoberg

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev