Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ännu ett virus misstänks ligga bakom fetma

Publicerad: 30 januari 2006, 10:07

Det är inte bara för mycket mat och för lite motion som orsakar övervikt och fetma. En ny studie ger ytterligare belägg för att det kan vara virus som ligger bakom åtminstone en del av det som kallats fetmaepidemin.


Det är forskaren Leah D Whigham vid University of Wisconsin, USA, som tillsammans med kollegor visar att ytterligare ett humant adenovirus, Ad-37, kan orsaka fetma. Andra studier har tidigare visat att de humana adenovirusen Ad-36 och Ad-5 orsakar fetma hos djur och också kan kopplas samman med fetma hos människor.

I sin studie har Leah Whigham och hennes kollegor studerat hur kycklingar reagerade när de utsattes för smitta med Ad-37. Kycklingarna delades upp i fyra grupper. Tre av dem utsattes för olika typer av adenovirus: Ad-2, Ad-31 och Ad-37. Den fjärde gruppen kycklingar fick vara kontrollgrupp. Resultatet visar att kycklingar som utsatts för Ad-37 hade mycket mer kroppsfett än de övriga kycklingarna fastän de inte hade fått mer mat. De var också tyngre, även om den skillnaden inte var signifikant.

Enligt författarna krävs det mycket mer forskning för att lära sig hur de adenovirus som tros orsaka fetma fungerar. Alla människor och djur som smittats med dessa virus har inte utvecklat fetma - vad detta beror på är oklart.

Men forskarna påpekar också att den nästan samtidiga ökningen av fetma i de flesta länder, åtminstone i den industriella världen, är svår att förklara enbart med förändringar av matvanor och fyskisk aktivitet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev