onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Anställd spred obduktionsfilm på Snapchat

Publicerad: 25 oktober 2019, 05:54

Foto: Thinkstock

En biomedicinsk analytiker har avskedats och anmälts till Ivo efter att ha filmat en obduktion och lagt ut i sociala medier.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaSahlgrenska universitetssjukhuset

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


En medarbetare på kliniken berättade för en enhetschef om att film och bilder publicerats på Snapchat med ”makabra innehåll som visar på öppen kropp och skalle”, enligt internutredningen som Dagens Medicin tagit del av och som nyhetsbyrån Siren och Göteborgs-Posten var först med att rapportera om.

Den biomedicinska analytikern, som anställdes med goda vitsord från tidigare arbetsgivare, har avskedats och anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Det som har publicerats är förutom en film från en obduktion även bilder och filmning av olika preparat från patienter.

– Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen. Det är ett allvarligt brott mot anställningsavtalet och vi har ett väldigt tydligt regelverk om att man inte får fotografera i sjukhuset utan tillstånd från verksamhetschefen. Sedan menar vi också att det var ett oerhört dåligt att publicera något sånt här, säger Peter Gjertsson, områdeschef på område 4 på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Göteborgs-Posten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev