Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ansträngt sommarläge på akuten

Publicerad: 19 oktober 2015, 09:50

Foto: Thinkstock

Läget på akutmottagningarna var mycket ansträngt och innebar stora belastningar för personalen. Det konstateras när Stockholm sammanfattar sommaren i vården.


Anna Nergårdh. chefläkare i Stockholms läns landsting, har i en rapport sammanfattat den gånga sommaren för sjukvården i länet. Hon konstaterar att läget var mest ansträngt för akutsjukvården. Det ansträngda läget gällde alla Stockholms akutsjukhus, enligt rapporten.

Situationen ledde till långa väntetider för patienterna och en tung arbetssituation för personalen på akutmottagningarna, skriver Anna Nergårdh. Hon slår fast att en stor del av förklaringen till läget är bristen på personal och då i första hand sjuksköterskor.

Övriga delar av Stockholmssjukvården klarade sommaren bättre enligt rapporten. Inom geriatriken fanns det fler öppna vårdplatser den gånga sommaren än förra året och inom vuxenpsykiatrin var bemmaningsläget bättre än förväntat.

Förlossningsvården i Stockholm hade en tuff situation även denna sommar, men 93 procent fick föda på den klinik de valt i första hand. Totalt 18 kvinnor hänvisades till ett annat län för att föda under sommarperioden.

Vårdplatsläget totalt i Stockholmssjukvården var något bättre denna sommar än den föregående. Antalet överbeläggningar minskade från drygt tre per hundra vårdplatser förra sommaren till strax under tre per hundra vårdplatser denna sommar. Det är bättre än riksgenomsnittet. Antalet utlokaliserade per hundra vårdplatser minskade också något och låg runt en patient per hundra vårdplatser denna sommar i Stockholm. Även det är bättre än riksgenomsnittet.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev