Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Arbetsmiljöverket släpper inte Helsingborg ur klorna

Publicerad: 30 januari 2015, 14:33

Myndigheten lovar fler inspektioner av överbeläggningarna vid Helsingborgs lasarett.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneHelsingborgs lasarett

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om de återkommande överbeläggningarna på Helsingborgs lasarett, de miljonviten från Arbetsmiljöverket som de resulterat i och de åtgärder som Region Skåne tagit fram för att komma till rätta med problemet.

I dag, fredag, hade Arbetsmiljöverket ett möte med både förvaltningsledningen och politikerna i regionen. Dagens Medicin ringer upp Peter Burman, enhetschef på Arbetsmiljöverket Region Syd.

– Det vi började med att konstatera var att vi delade problembilden. Det här är ett allvarligt arbetsmiljöproblem för den personal som ska vårda patienter under de här omständigheterna. Den bilden slöt Region Skåne upp bakom, säger han.

Arbetsmiljöverket är positivt till de förslag på åtgärder som regionen presenterade på mötet.

– Men jag är väldigt tydlig med att vi inte kommer att släppa det här ärendet. Vi kommer att fortsätta att bedriva tillsyn. Vi kommer bara att göra helt oplanerade tillsynsinsatser som vi inte kommer att avisera i förväg. Och det är sannolikt att det kommer fler än en inspektion. Det beror lite grann på hur det ser ut när vi dyker upp naturligtvis.

Är de åtgärder som presenterats tillräckliga?

– Jag kan inte bedöma det. Det är seriösa åtgärder och förslag som de redovisar. Men det enda sättet som vi som tillsynsmyndighet kan se om det här fungerar är genom att fortsätta bedriva inspektioner.

Relaterat material

Arbetsmiljöverket vill ha möte med Region Skåne

”Vi har en besvärlig situation”

Två miljoner i vite för Region Skåne

Skyddstopp på avdelning i Helsingborg

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev