Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Arbetsmiljöverket vill ha möte med Region Skåne

Publicerad: 20 januari 2015, 06:30

Överbeläggningarna och miljonvitena i Helsingborg bara fortsätter.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs lasarettRegion Skåne

– Det som är lite exceptionellt och speciellt är att man fortsätter att bryta mot det här. Det är lite ovanligt att man gör som arbetsgivare, säger Peter Burman, enhetschef på Arbetsmiljöverket, Region Syd, till Dagens Medicin.

Ända sedan 2005 har Arbetsmiljöverket haft ögonen på överbeläggningarna i Region Skåne i allmänhet och de på Helsingborgs lasarett i synnerhet. Myndigheten utfärdade först viten på 30 000 kronor varje gång dess inspektörer noterade att sjukhuset bröt mot myndighetens krav på mindre än 80 centimeter fritt utrymme längs patientsängarnas långsidor.

Det hjälpte inte och 2009 höjde därför Arbetsmiljöverket nivån till 100 000 kronor. Det hjälpte inte heller. Två år senare höjdes därför nivån igen och ligger nu på en miljon kronor.

Sedan höjningen 2011 har Region Skåne tilldömts vite sex gånger och totalt tvingats betala 5 300 000 kronor i vite på grund av överbeläggningarna på Helsingborgs lasarett, ett vite sänktes till 300 000 kronor i domstol.

Den senaste inspektionen var sommaren 2014 och vitet utdömdes strax före jul. Även om det ibland har funnits tecken på förbättringar vad det gäller överbeläggningarna anser Arbetsmiljöverkete nu att det måste till ett möte.

– Det är ett mycket gammalt ärende så nu vill vi ha ett samtal med ledningen för Region Skåne för att se vad de vill göra åt situationen, säger Peter Burman.

Den 30 januari träffar Arbetsmiljöverket berörda regionråd och tjänstemannaledningen i Region Skåne.

Relaterat material

”Vi har en besvärlig situation”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev