Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Arbetsterapeuterna ger ut råd om kronisk trötthet

Publicerad: 14 september 2020, 11:01

Informationen innehåller bland annat råd om sovrutiner, mat och motion.

Foto: Mostphotos

Många patienter som haft covid-19 upplever kognitiva nedsättningar, hjärntrötthet och uttalad trötthet, fatigue, efteråt. Nu lanserar Sveriges arbetsterapeuter ett informationsmaterial kring egenvård.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCoronakrisen

Egenvårdsråden riktar sig till patienter som varit långvarigt sjuka, men som inte krävt sjukhusvård.

"Sveriges Arbetsterapeuter har fått signaler från både våra medlemmar och från patienter om att kognitiva nedsättningar, hjärntrötthet och fatigue hos denna grupp inte uppmärksammas av primärvården i den utsträckning som skulle behövas. Det är allvarligt, eftersom det försvårar ett effektivt tillfrisknande och återgång till ett fungerande vardags- och arbetsliv. Primärvårdens bristande insatser gällande detta område är något som oroar oss mycket", skriver Ida Kåhlin, ordförande för Sveriges arbetsterapeuter, i ett mejl till Dagens Medicin.

Därför lanserar Sveriges arbetsterapeuter ett egenvårds- och informationsmaterial. Broschyren är en översättning och bearbetning av en brittisk skrift som bland annat referats till i artiklar i British Medical Journal, BMJ, och har översatts av arbetsterapeuter med särskild kompetens kring kronisk trötthet. I broschyren finns bland annat råd om sovrutiner, mat och motion, men också kring anpassningar av arbetet.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev