fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Aspirerande sjuksköterskor får vänta länge

Publicerad: 6 maj 2019, 10:38

Foto: gettyimages

Sjuksköterskebehovet är stort i landet. Trots det får sjuksköterskor med examen utanför EU vänta uppemot ett och ett halvt år på att göra kompletterande kunskapsprov, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenGöteborgs universitetLinnéuniversitetet

För att få en svensk legitimation måste personer med sjuksköterskeexamen utanför EU och EES bland annat bevisa sina kunskaper i ett kunskapsprov. Provet innehåller en teoretisk del och en praktisk del. För det teoretiska delprovet, som personen måste få godkänt på innan det praktiska provet kan genomföras, ligger väntetiden numera på ungefär ett år.

För det praktiska provet uppgår kötiden numera till sex månader och ökar hela tiden, enligt Inger Jansson, vice prefekt för utbildning vid Göteborgs universitet, som Sveriges Radio pratat med.

– Vi har ökat antalet provtillfällen, men antalet som anmäler sig har ökat mer, så att det är ju väldigt många som kommer, säger Inger Jansson till Sveriges Radio.

Kunskapsprovet infördes 2016 och hade under det året 13 anmälda personer till teoriprovet. Den siffran hamnar i år på 140. Göteborgs universitet är det lärosäte som har avtalat med Socialstyrelsen att hålla i proven. Universitetet har i sin tur avtal med Linnéuniversitetet i Kalmar om att de ska anordna provtillfällen för teoriprovet.

För Ekot berättar Inger Jansson att det pågår ett arbete med att fortsätta att lägga ut prov på andra lärosäten, och då framförallt det praktiska provet.

– Vi jobbar på att få till det med det praktiska också. Jag väntar egentligen nu på att vi ska stämma av med Socialstyrelsen. Men vi hoppas ju att vi kan öka på så att det inte ska vara kö förstås, säger Inger Jansson till Sveriges Radio.

Relaterat material

Landstingen vill vässa snabbspåren

Sjuksköterskor nobbar långsamt snabbspår

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev