Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Åtta dödsfall kopplas till personalbrist

Publicerad: 2 december 2013, 09:54

Åtta fall där spädbarn dött i samband med förlossningen de senaste åren kan förklaras av personalbrist och hög arbetsbelastning.


Det visar en kartläggning av Sveriges Radios Kaliber, som gått igenom runt 90 lex Maria-anmälningar som förlossningskliniker gjort de senaste åren.

I åtta av fallen, som inträffade mellan 2010 och 2013,  har de aktuella sjukhusen själva tydligt konstaterat att hög arbetsbelastning, brist på personal eller vårdplatser kan ha bidragit till att spädbarn avlidit.

I programmet intervjuas flera barnmorskor, som talar om en pressad arbetssituation och sin oro för patienterna. Sofia Wickstrand Linhem, som tidigare arbetat som barnmorska på förlossningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset Östra i sju år beskriver arbetsvillkoren så här:

–  Uppåt framåt, maximera, utveckla, driv, omarbeta, stå på tårna, vill-vill-vill. Inga marginaler, bara utrymme för det som absolut exakt måste göras.  Ingen tid till reflektion, inget utrymme för reflektion om det inte händer något och hända något då innebär det ju att någon dör eller så då. Det funkar inte för mig att vara barnmorska utifrån de villkoren.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev