Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Bara fyra tar tillbaka uppsägningar

Publicerad: 2 November 2016, 14:41

Majoriteten av barnsjuksköterskorna på Helsingborgs lasarett står fast vid sina uppsägningar.

Fyra av drygt 30 barnsjuksköterskor på Helsingborgs lasarett har tagit tillbaka sina uppsägningar. – Vi samarbetar för att inga enheter ska behöva stänga, säger förvaltningschef Björn Zackrisson.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs lasarettRegion SkåneAkutsjukvård

Missnöje med arbetstider, löner och arbetsbelastning fick ett 30-tal sjuksköterskor på neonatal, barnavdelningen och barnakuten i Helsingborg att säga upp sig tidigare i höstas. Sedan dess har regionen bland annat erbjudit sjuksköterskorna specialistutbildning med lön och betald arbetstid för utvecklingsarbete, enligt Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund.

– Det har lett till att fyra personer hittills har återtagit sina uppsägningar. Under denna tid har vi också fört samtal med elva personer som är intresserade av att jobba hos oss, säger han till Dagens Medicin.

Nu ser man över hela regionens barnsjukvård för att se hur resurserna kan användas. Patienter kan komma att skickas till andra delar av Skåne, eller till Danmark.

Helena Melldén på neonatalavdelningen står fast vid sin uppsägning och slutar den 23 december. Ledningen har känt till problemen länge utan att agera, vilket är vad som nu fått bägaren att rinna över, enligt henne.

– Hade de kommit med detta för ett år sedan hade vi inte hamnat där vi är idag, då hade vi varit nöjda och inväntat de centrala förhandlingarna.

Nu är det dock arbetstidsförkortningen som är avgörande, enligt henne.

– Hade vi bara fått en timmes kortare arbetstid per vecka hade nog alla på neo tagit tillbaka uppsägningarna. Det är inte mycket, men hade nästan räckt till en dags ledigt under en femveckorsperiod. Men vi har förstått att det inte handlar om pengar utan är en principsak.

Någon arbetstidsförkortning för enskilda sjuksköterskor är det inte tal om, enligt Björn Zackrisson.

– Vi ser detta som en otillåten stridsåtgärd eftersom det sker under pågående förhandling. Lön och arbetstid förhandlas med facket.

Förhandlingarna mellan Sveriges Kommuner och Landsting och Vårdförbundet ska vara klara den 30 november.

Relaterat material

Massuppsägning bland barnsjuksköterskor i Helsingborg

Massuppsägning bland Malmös nattbarnmorskor

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev