Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Barnmorska frikänns från vållande till barnets död

Publicerad: 12 april 2017, 09:18

Det var vid en förlossning för nära tre år sedan som en barnmorska gav fel läkemedel till den födande kvinnan, vilket slutade med att barnet dog 17 dagar senare. Hon frikänns nu av Attunda tingsrätt.


Den gravida kvinnan blev igångsatt men förlossningen fortsatte inte som den skulle. Ultraljud visade då att barnet låg i säte och läkaren ordinerade värkhämmande Bricanyl samt planerade in för kejsarsnitt nästkommande dag.

Men i stället för att ge Bricanyl så gav barnmorskan en stor dos värkstimulerande Oxytocin vilket hon upptäcker direkt efter. Enligt åklagaren ger barnmorskan då Bricanyl utan att fråga läkare om råd eller berätta för sina kollegor att hon gjort fel. Förlossningen tar ordentlig fart och i domen står att det tog två minuter från det att patienten fick värkstimulerande till det att fötterna var ute. Barnet som befinner sig i säte fastnar, får syrebrist och dör 17 dagar senare av skador i mag-tarmkanalen samt hjärnskador.

Barnmorskan har erkänt att hon tog fel läkemedel men säger att det stod på fel plats. Kollegor har vittnat om en kaotisk arbetssituation.

Tingsrätten hade att ta ställning till om barnmorskans agerande var så oaktsamt att det var att betrakta som brottsligt samt om hennes agerande ledde till barnets död.

Omständigheter som tingsrätten hänvisar till i frikännandet är de mycket pressade arbetsförhållandena som rådde och som barnmorskans kollegor vittnat om, tillsammans med att barnmorskans erfarenhet var relativt begränsad. Rätten menar även att utifrån det snabba händelseförloppet är det inte sannolikt att läkarna hade hunnit göra ett kejsarsnitt och rädda barnet även om barnmorskan hade sett till att de larmats.

Det är ovanligt att vårdpersonal åtalas för misstag i arbete. Vanligen är det Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, som tar hand om dessa ärenden.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev