Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Barnmorskor på väg mot att bilda eget fackförbund

Publicerad: 15 november 2017, 06:47

Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet.

Foto: Pax Engström Nyström.

NY VERSION. Barnmorskorna vill inte längre drunkna bland sjuksköterskorna i Vårdförbundet utan tar nu avgörande steg mot att bilda ett eget fackförbund. Och en egen direktutbildning.

Ämnen i artikeln:

VårdförbundetFörlossningsvård

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


I går, tisdag, fattade Barnmorskeförbundets stämma beslutet att förbundet på sikt ska bli en egen facklig organisation.

– Rent konkret betyder det att representanter för Sveriges barnmorskor tror på idén att det är värt att ta ett ganska progressivt steg framåt vad det gäller att organisera barnmorskor i ett eget fackförbund, säger Mia Ahlberg, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet, till Dagens Medicin.

Frågan om att Svenska Barnmorskeförbundet, som i dag är en yrkesförening, också ska bli ett eget fackförbund har stötts och blötts ett tag. Efter att frågan utretts förslog förbundsstyrelsen i går att förbundet nu ska ta de avgörande stegen, det formella beslutet ska tas på en extrastämma i november 2018.

Mia Ahlberg berättar att beslutet innebär ett år av intensivt arbete för att få en klar plan för hur bildandet ska gå till och om det är rätt tid att göra det. I dag är det Vårdförbundet som organiserar barnmorskor.

– Vi tror att man kommer att välja mellan Barnmorskeförbundet och Vårdförbundet och det är det vi kommer att titta på under det här året. Kommer medlemmarna att byta, för det är helt avgörande. Vi behöver ju vara en tillräckligt stor grupp för att kunna vara intressant att förhandla med för arbetsgivarparten.

Mia Ahlberg lägger till:

– Det är helt avhängigt att Sveriges barnmorskor vill det här, och tror på det här. De indikationer vi fick i går var tydliga. Det finns stora förbättringsmöjligheter vad det gäller fackliga frågor för barnmorskor. Och de tror att frågorna kommer att drivas mer effektivt om vi bryter oss loss.

Vad är det för frågor som Vårdförbundet inte har lyckats driva tillräckligt bra?

– Det skrivs väldigt ofta om barnmorskors arbetssituation. Det är en arbetsmiljö som är orimlig och som i dag får enorma konsekvenser genom att man exempelvis håller vårdplatser stängda för att det inte finns barnmorskor.

Enligt Mia Ahlberg är det som barnmorskor efterfrågar ofta konkret och möjligt att genomföra och rör exempelvis stress och tid för återhämtning.

– De arbetsmiljöfrågorna har Vårdförbundet inte lyckats driva tillräckligt starkt.

En annan förbisatt fråga är lönerna. Enligt Mia Ahlberg är barnmorskornas lön god i vissa delar av landet, medan den är betydligt sämre i andra delar.

– Det beror på att den löneutveckling som har skett nästan alltid har varit baserad på en barnmorskebrist – och inte på kompetens.

Enligt Mia Ahlberg innebär det praktiskt att barnmorskor i storstäderna, där det finns brist och flera arbetsgivare, lyckas höja sin lön. Medan barnmorskor i de delar av landet där det bara finns en arbetsgivare inte lyckas höja sin lön på samma sätt.

– Det är ett jättedåligt system för en profession att löneutvecklingen är kopplad till brist. Vi vill jobba med kompetensutveckling och kompetenstrappor kopplade till lön för att lyfta vikten av erfarenhet. Spetskompetens ska också generera något i lönekuvertet, säger Mia Ahlberg.

I dag förutsätter barnmorskeutbildningen att den som ska utbilda sig redan är sjuksköterska. Det sker därför inte alltför sällan att barnmorskor måste gå ner i lön, jämfört med vad de fick som sjuksköterskor.

– Det är också en jättedålig drivkraft för att få sjuksköterskor att utbilda sig till barnmorskor. Du drar på dig mer studielån och när du sedan söker jobb får du lägre lön. Det är inte rimligt.

Därför ska Barnmorskeförbundet, enligt ett beslut i går, också verka för en direktutbildning för barnmorskor. Något som högskolorna också ska ha visat intresse för.

Mia Ahlberg tror inte att det finns några nackdelar för barnmorskorna att lämna Vårdförbundet. Då de är en egen yrkesgrupp ser hon det snarare som en fördel.

– För vi drunknar i den stora massan i Vårdförbundet. Det är 100 000 sjuksköterskor och 5 000 barnmorskor, det gör att Vårdförbundet naturligtvis inte kan lägga ner enormt mycket tid på våra specifika frågor.

Dagens Medicin söker Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev