Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Barnsjukvården i Helsingborg hotad

Publicerad: 7 oktober 2016, 10:02

Läkare, sjuksköterskor, chefer och politiker. Alla oroas för barnsjukvården i Helsingborg. Men dödläget efter barnsjuksköterskornas krav gör att akut barnverksamhet kan tvingas flytta från lasarettet till andra ställen i Skåne, kanske rentav Danmark.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneHelsingborgs lasarett

Drygt 30 sjuksköterskor på neonatal, barnakuten och barnavdelningen på Helsingborgs lasarett har sagt upp sig. Och fler kan det bli. Personal som Dagens Medicin talat med flaggar för att nyanställda, som har kortare uppsägningstid, också kan ansluta sig och gå samtidigt som de andra.

– Jag är mycket, mycket bekymrad för barnverksamheten i Helsingborg, säger Yvonne Augustin (S), ordförande i sjukvårdsnämnd Sund i Region Skåne, och fortsätter:

– Det skulle vara väldigt sorgligt om vi inte hade en fungerande neonatalavdelning på ett så stort sjukhus med så många förlossningar.

Region Skåne säger blankt nej till barnsjuksköterskornas krav på mer tid för återhämtning och en löneökning som matchar det påslag på 1 500 kronor som ges till sjuksköterskor på vissa avdelningar inom Region Skåne som anses svårbemannade. Anledningen är att regionen inte förhandlar med sjuksköterskor individuellt, och kraven i det här fallet kommer inte från fackligt håll.

Det har man dock gjort tidigare, vilket blev en dålig erfarenhet för Region Skåne.

– Vi har gjort det till viss del, på förlossningen. Och det är ingen framkomlig väg, säger divisionschef Steen Ekdahl.

– Det skaver oerhört för vissa grupperingar. Vi har en negativ erfarenhet och har därför tydligt bestämt att den vägen ska vi inte gå.

Om tjänsterna inte kan fyllas måste Helsingborgs lasarett skala ner den akuta verksamheten på neonatal, barnakut och barnavdelning, och farhågan finns att den måste lägga ner helt och håller i Helsingborg.

Barnläkare skriver i debattartikel i Helsingborgs Dagblad att de ser det som ”ett reellt hot mot Helsingborgs lasarett som akutsjukhus för barn”. En neddragning kan dessutom leda till att utbildningen för studenter och blivande barnläkare försvinner.

Om ni inte får tillbaka sjuksköterskorna; är ni öppna för att lägga ner den akuta barnverksamheten i Helsingborg? Är det ett alternativ?

– Har vi inte personal så vi kan upprätthålla en patientsäker verksamhet så kan vi inte bedriva verksamheten, säger Yvonne Augustin.

Vad gör man då? Flyttar till Lund?

– Då får man flytta. Det är inte bara Lund, utan vi har också närheten till Danmark. Vi kommer att utreda alla möjligheter. Den vård som behövs ska också ges.

Är det lättare att rekrytera och behålla barnsjuksköterskor på andra håll i Skåne?

– Man kommer inte kunna förhandla vid sidan av de gängse förhandlingarna (fackliga) på andra områden i Region Skåne heller.

Alla politiker stänger dock inte dörren för lokala lösningar inom regionen.

– Det är ett jättebekymmersamt läge. Klart är att vi måste lätta upp arbetstidsmodellerna. Och kanske måste vi hitta mer individuellt anpassade lösningar. Jag säger inte att vi ska göra det, men titta på det, säger Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.

Relaterat material

Massuppsägning bland barnsjuksköterskor i Helsingborg

Barnmorskorna återvänder till Helsingborgs lasarett

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev