Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Barnsjukvården i Skåne ska ha ”full verksamhet”

Publicerad: 8 November 2016, 14:49

Barnsjukvården i Helsingborg ska förbli oförändrad, trots att nära 30 sjuksköterskor sagt upp sig. Det säger regionala chefsläkaren Mats Molt som fått uppdraget att bemanna upp de vakanta platserna.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs lasarettRegion Skåne

– Det ska vara full verksamhet på alla skånska enheter som har barnverksamhet, säger Mats Molt till Sveriges Radio P4.

Han har fått uppdraget av regiondirektören att försöka se till att verksamheten förblir intakt. Detta trots att nästan 30 barnsjuksköterskor slutar i Helsingborg lagom till jul och att regionen inte har lämnat något utrymme att lokalt tillgodose sjuksköterskornas krav på mer tid för återhämtning och högre lön. Region Skåne hänvisar fortsatt till de centrala förhandlingarna mellan SKL och Vårdförbundet, som ska vara klar i slutet av november.

Under torsdagen sitter Mats Molt i möte med en arbetsgrupp som tagit fram ett antal förslag, skriver han i ett mejl till Dagens Medicin. Enligt P4 är ett huvudspår att rekryteringarna ska ske internt inom regionen.

Frågan är dock om det finns tillräckligt med personal med samma kompetens som de som har sagt upp sig.

– Jag tror inte att det finns lika många nya att tillgå, men det finns utbildad personal. Ser man till totalen, inräknat administratörer, så har vi 34 000 medarbetare i koncernen så jag räknar med att temporärt kunna låna folk som har kompetens i tid för att få dem varma i kläderna, säger Mats Molt till Kvällsposten.

Åtminstone tidigare har det flaggats möjligheten att transportera patienterna mellan olika sjukhus och kanske även till Danmark. Men det är ett scenario Mats Molt är tveksam till.

– Jag kan inte se framför mig hur det ska fungera med massor av nyfödda och barn i bilar på väg mellan de olika sjukhusen, säger han till tidningen.

Relaterat material

Expert: Region Skåne sysslar med skrämseltaktik

Bara fyra tar tillbaka uppsägningar

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev