Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Bättre vård i livets slutskede

Publicerad: 5 oktober 2017, 08:55

Foto: Thinkstock

Vården för patienter som vårdas i livets slutskede brister. Nu inför Socialstyrelsen nya målnivåer för att förbättra situationen.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Bland annat slår Socialstyrelsen fast att samtliga patienter, 100 procent, ska smärtbedömas under sista levnadsveckan.Tidigare har Dagens Medicin skrivit om bristerna i den palliativa vården. Utvärderingar från Socialstyrelsen har visat att bara fyra av tio har fått sin smärta bedömd.

– Det här är viktigt för patienter som är i behov av palliativ vård, och berör många. Med målnivåerna visar vi riktningen för vad man ska uppnå så att patienterna får en god och jämlik vård, säger Christina Broman, utredare på Socialstyrelsen.

Många fler ska också få så kallade brytpunktssamtal, det vill säga individuellt anpassade läkarledda samtal om vårdens inriktning. 2016 fick 58 procent av patienterna möjlighet till detta — Socialstyrelsen vill att andelen ska höjas till 98 procent.

Socialstyrelsen konstaterar att nivån är hög och att det kan ta tid innan sjukvården når upp till målen. Om två till fyra år kommer den nya ordningen att följas upp.

Relaterat material

Stora brister i vården inför döden

TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev