Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Bemanningsbranschen upp trots stoppsnacket

Publicerad: 15 januari 2015, 08:16

MÄRKER INTRESSE. – När jag är ute på olika avdelningar är det fler och fler sjuksköterskor som är nyfikna, säger Emelie Hellö, sjuksköterska i Skåne.

Foto: Björn Lindgren/Bildbyrån

Politiska beslut om att minska andelen inhyrd sjukvårdspersonal bromsar inte tillväxten i beman­nings­företagen. Tvärtom. Företagen efterlyser nu mer sam­arbete med landstingen för att lösa personal­problemen.


Företagen som hyr ut läkare och sjuksköterskor fortsätter att expandera. Fram till tredje kvartalet 2014 hade bemanningsbranschen inom sjukvården en tillväxt på 19 procent, enligt Bemanningsföretagen Almega.

– Politikernas snack om hyrstopp är bara struntprat. Det finns en stor differens mellan den politiska snacknivån och den faktiska verkligheten i vården, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen.

Särskilt har intresset för att hyra in sjuksköterskor blivit större, enligt branschen. Och sjuksköterskor blir allt mer intresserade av att arbeta genom bemanningsföretag.

– När jag är ute på olika avdelningar är det fler och fler sjuksköterskor som är nyfikna och frågar mig om hur det är att arbeta så här. Själv tycker jag att det är roligt att ha korta uppdrag, byta arbetsplats, lära mig nya saker och möta nya människor, berättar sjuksköterskan Emelie Hellö, som arbetat genom bemanningsföretag i två år, företrädesvis på sjukhusen i Skåne.

Att få några tusenlappar mer i månaden och mer frihet att styra sin tid är andra fördelar, tycker hon.

– Jag blir alltid väl bemött och personalen blir glad när jag kommer. Samtidigt måste man vara öppen och positiv, och visa att man är beredd att arbeta hårt. Jag kommer att fortsätta arbeta genom bemanningsföretag. Det passar mig, säger Emelie Hellö.

Av sjukvårdens totala kostnader på runt 500 miljarder kronor står inhyrd personal för runt 2 miljarder kronor per år, enligt Henrik Bäckström på Bemanningsföretagen.

Landstingen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har dock som mål att halvera kostnaderna för inhyrd personal till 2016.

– Men det blir inte lätt att lyckas med det, säger Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivar­politik på SKL.

Bemanningsföretagen å sin sida vill ha ett ökat samarbete med SKL och har föreslagit att parterna möts för att gemensamt skapa ett branschråd. Men ett planerat möte i våras ställdes in av SKL.

– Vi vill diskutera med SKL hur vi ska lösa vårdens gigantiska utmaningar på personalområdet. Landstingen behöver ha bättre statistik över vad de behöver och hur mycket hyrpersonalen kostar. Upphandlingar kan bli bättre och de kan ställa högre krav på företagen, säger Hans Uhrus, näringspolitisk chef på Bemanningsföretagen.

Hur, eller på vilken nivå som SKL och landstingen ska föra diskussioner med bemanningsbranschen är en komplex fråga, tycker Agneta ­Jöhnk.

– Allt som gör att vi får bättre leveranser och avtal med bemanningsföretagen är förstås bra. Kanske är detta något för personaldirektörerna att arbeta med, säger hon.

På Rent a doctor – som ökat sin tillväxt med 30 procent i år – ser affärsområdeschef Lars Kjellström en attitydförändring till bemanningslösningar hos uppdragsgivarna.

– De blir allt mer positiva. Men landstingen kan bli tydligare och ställa högre krav i sina upp­handlingar. Ett branschråd skulle gynna såväl patienter som uppdragsgivare.

Läkarleasing Sverige klart störst på marknaden

Landstingen hyr årligen in sjukvårdspersonal för runt 2 miljarder kronor från cirka 250 olika bemanningsföretag. Här är de fem största:

1 Läkarleasing Sverige
Marknadsandel: 11,9 procent.
Affärsvärde*: 241 Mkr.

2 Rent a doctor
Marknadsandel: 6,9 procent.
Affärsvärde: 139 Mkr.

3 Läkarjouren i Norrland
Marknadsandel: 6,6 procent.
Affärsvärde: 134 Mkr.

4 Dedicare
Marknadsandel: 5,7 procent.
Affärsvärde: 116 Mkr

5 Proffice Care
Marknadsandel: 5,3 procent.
Affärsvärde: 106 Mkr.

* Affärsvärde: Det bruttobelopp som är utbetalt till leverantören under 2012.

Källa: ”Offentliga marknaden, offentligt marknadsvärde i faktiska siffror, 2013,” Doublecheck marknadsinstitut.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev