Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Besöksförbudet på äldreboenden upphör

Publicerad: 15 september 2020, 11:22

Från och med 1 oktober upphör besöksförbudet på landets äldreboenden, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenSKR

Besöksförbudet har gällt sedan den 1 april och har förlängts vid ett flertal tillfällen, efter beslut från regeringen som i slutändan bestämmer. Syftet med förbudet har varit att förhindra smittspridningen av covid-19. Kommunerna, som ansvarar för äldreomsorgen, har i stort sett hyllat åtgärden, enligt arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

– Bilden har varit samstämmig att besöksförbudet har varit väldigt bra för att minska och få bot på smittan på äldreboende, har Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på SKR, tidigare sagt till TT.

Samtidigt har besöksförbudet varit förknippat med ett flertal problem. Inte minst att isolering och ensamhet slår mot en grupp som redan lider.

– Man är gammal och skröplig, har redan förlorat många vänner och har existensiella frågor. Besöksförbuden drabbar därför en redan utsatt grupp, har Håkan Jönson, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, tidigare sagt till TT.

ERIK NILSSON/TT

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenSKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev