Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Besöksrekord på Södertäljeakuten

Publicerad: 29 juli 2015, 08:59

När akutmottagningarna är överfulla i Stockholm söker allt fler stockholmare vård i Södertälje i stället. För att klara det ökade söktrycket byggs sjukhuset om.


Från att inte haft några problem med överbeläggningar på grund av platsbrist förra året hade Södertälje sjukhus 4,6 procents överbeläggning i juni, vilket är jämförbart med 4,8 procents överbeläggning på Karolinska universitetssjukhuset, skriver Dagens Nyheter.

För att klara trycket byggs Södertälje sjukhus ut, och redan till hösten öppnar ett 20-tal platser runt helgerna.

Förra veckan hade akuten på Södertäljesjukhus  besöksrekord.

– Akuten hade då 137 besökare, vilket är det högsta antalet någonsin, säger Michael Gårdebäck, chefläkare vid Södertälje sjukhus, till tidningen.

Enligt Michael Gårdebäck, har sjukhuset sett en succesiv ökning av antalet Botkyrkabor som normalt borde åka till Huddinge, men som söker sig frivilligt till Södertälje.

– Samtidigt finns en medveten strategi att styra fler patienter från norra delen av länet till södra. I samband med gamla Karolinska stängs och NKS öppnar kommer antalet vårdplatser bli färre i Solna och slutenvårdsbehovet öka söderut i länet, säger Michael Gårdebäck till Dagens Nyheter.

Även ambulanser med mindre akuta sjukdomsfall i delar avBotkyrka styrs till Södertälje för att avlasta akuten på Huddinge, skriver Dagens Nyheter.

Relaterat material

Ännu ett Stockholmssjukhus på gång

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev