Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Budgetpengar till ambulanssjukvården

Publicerad: 16 september 2020, 12:56

Sociaminister Lena Hallengren (S) hoppas att tillskottet på totalt 300 miljoner bland annat kan leda till fler psykiatriambulanser.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Regeringen och samarbetspartierna vill se fler psykiatriambulanser i regionerna. Därför avsätts 100 miljoner kronor om året i tre år i den kommande budgeten.


Ämnen i artikeln:

Lena HallengrenAmbulanssjukvård

Nyheten presenterade i samband med ett studiebesök vid psykiatriambulansen i Stockholm under onsdagen. En verksamhet som också finns i bland annat Göteborg och Malmö, men som socialminister Lena Hallengren (S) gärna ser ska finnas i hela landet.

– Vi ser ju vilken betydelse den kan ha, vilken roll de spelar och hur de kan förhindra eventuella inläggningar, akutbesök och så vidare. Det finns så många vinster i samhället som helhet, säger hon till Dagens Medicin.

I budgeten avsätts 100 miljoner kronor om året de kommande tre åren till kompetensutveckling av ambulanspersonalen och anpassning av ambulanssjukvården till den planerade omställningen till en god och nära vård. Dessutom vill regeringen och samarbetspartierna se en förbättrad samordning av sjuktransporterna.

Fördelningen av pengarna kommer att redovisas i samband med att budgetpropositionen överlämnas till riksdagen på måndag. Om pengarna fördelas jämnt över landets 21 regioner innebär det cirka 4,7 miljoner kronor om året per region.

Lena Hallengren poängterar att pengarna ska användas till kompetensförsörjning i första hand, inte till fordonen i sig. Men exakt hur regeringen ska följa upp hur regionerna använder pengarna vill hon återkomma till.

– Men vi är intresserade av den här utvecklingen. Vi vill ju ha en ökad tillgänglighet när det gäller ambulansen och då är det kompetensen som spelar stor roll.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev