Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Chefsjuksköterska utformar sin nya roll på Sös

Publicerad: 1 mars 2022, 10:00

Inte alla chefsjuksköterskor sitter med i sjukhusledningen, men det gör Anneli Lennberg som tar med omvårdnadsperspektivet dit.

Anneli Lennberg har nyss börjat den nya tjänsten som chefsjuksköterska för hela Södersjukhuset i Stockholm. Nu ska hon utforma innehållet.


Ämnen i artikeln:

SödersjukhusetChefläkareToppnyheterToppnyheter Arbetsliv

Du började så sent som första februari, hur känns det?
– Det känns jättekul verkligen, jag är hedrad att få uppgiften att vara med och starta upp en ny väg för Södersjukhuset. Chefläkare har det ju alltid funnits men min tjänst är helt ny.

Du sitter i sjukhusledningen också, där det normalt är ovanligt med sjuksköterskor, vad vill du göra där?
– Jag vill föra upp områden som inte varit på agendan förut, som bland annat omvårdnad. Jag har fått ett positivt mottagande och har förstått av många, även av många läkare, att det varit efterlängtat med omvårdnadskompetens i sjukhusledningen. 

Hur tänker du utforma tjänsten?
– Jag ser olika delar. En är att vara chef för avdelningen kvalitet och patientsäkerhet och jobba nära chefläkarna. En annan är att utveckla strukturer för omvårdnaden och arbeta med karriärvägar för sjuksköterskor och undersköterskor, det är jätteviktigt. En tredje är att inventera behov, nästan alla lyfter hur vi ska attrahera och behålla omvårdnadspersonalen som ju har haft det tufft, särskilt de senaste åren. Jag vill gärna arbeta med arbetsmiljö utöver patientsäkerhet och vårdkvalitet, de hör ju ihop. 

Det är många fokus, har du fler?
– Ja, jag stöter på många goda exempel här på sjukhuset och en viktig del för mig blir nog att ha helhetssyn och att föra ihop yrkeskategorier och medarbetare med olika erfarenhet och kunskap för att lära av varandra. Ensam kommer man inte långt utan det är samarbete och teamarbete som gäller för att komma framåt i utvecklingen, det är kanske extra viktigt i en nyinrättad roll.

Chefläkare har nätverket Sveriges chefläkare, har du nåt stöd i din roll?
– Jag har kontaktat chefsjuksköterskor i Skåne och Västra Götaland för att utbyta erfarenheter. Rollen som chefsjuksköterska ser så olika ut, på Karolinska där jag jobbat tidigare, har man till exempel också haft sjukhusövergripande chefsjuksköterskor, men uppdragen är olika. Jag hoppas att det i framtiden skapas ett nätverk för chefsjuksköterskor i Sverige. 

Slutligen, för många chefläkare är det ju viktigt att det inte petas in ett foge-s i titeln, skriver man chefssjuksköterska eller chefsjuksköterska?  
– Det har jag inte tänkt på (förvånat skratt). Vi skriver nog utan s. Men det viktiga är innehållet och vad man kan göra, inte hur man skriver det!

Läs mer: Ny chefsroll ska stärka sjuksköterskor i Skåne 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev