Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Cytostatika i ryggsäck ger patienterna frihet

Publicerad: 12 juni 2020, 12:00

Sjuksköterskan Pernilla Elmström (till vänster) och enhetschef Inger Axelsson hjälps åt att packa en ryggsäck som ska användas som mobil droppställning för att ge cytostatikabehandling utanför sjukhuset i Lund.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

I Skåne kan patienter med lymfom eller sarkom få cytostatika hemma. Det har fungerat så bra att upplägget ska testas på fler cancerdiagnoser.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneSkånes universitetssjukhus

I lite drygt två år har patienter med lymfom eller sarkom vid onkologiavdelning 87 på Skånes universitetssjukhus i Lund erbjudits att få med sig sin cytostatika för att sköta behandlingen i hemmet. De cellhämmande läkemedlen kopplas med en pump, som är så liten att den går att bära med sig. Det finns patienter som har varit på jobbet samtidigt som de fått behandling, berättar sjuksköterskan Pernilla Elmström.

– Patienterna tycker att det är en stor frihet att få behandling på detta sätt i stället för att vara kopplad till en droppställning på avdelningen upp till 24 timmar om dygnet. Pumpen är liten, man kan ha den i en ryggsäck tillsammans med sina vätskor som man kan bära runt, säger hon.

Pernilla Elmström betonar att behandlingssättet är 100 procent säkert. Pumpen är förinställd med rätt volymer för att ge cytostatikan vid rätt tidpunkt. Pumpen är också låst med kod så att inget går att ändra av misstag.

– Det är en säkerhet både för oss och för patienterna. Med de här pumparna behöver vi sjuksköterskor inte heller komma i kontakt med cytostatikan lika många gånger som tidigare, säger Pernilla Elmström.

Hittills har 160 hemmabehandlingar getts vid sjukhuset i Lund på det här sättet. Journalgranskningar och patientsamtal visar att de flesta har mått bättre av att få vara kvar hemma.

– När vi tittar i journalerna ser vi att det rapporterats mindre illamående och mer fysisk aktivitet för dessa patienter, jämfört med patienter som fått cytostatika när de varit inlagda på sjukhuset. De är mer rörliga och har bättre aptit hemma, säger enhetschef Inger Axelsson.

Fast det finns patienter som fortfarande föredrar att få behandling på sjukhuset.

– Det är någon som har sagt att det är för stort ansvar; att det känns långt till sjukhuset om någonting skulle hända. De får ligga kvar, säger Inger Axelsson.

Ett krav för att få hemmabehandling är att patienterna själva tar ansvar för att de kan ta sig till sjukhuset, oavsett tid på dygnet, om det skulle behövas.

– De måste ha en telefon som fungerar överallt samt någon som kan köra dem hit, även om de bor en timme härifrån. Det har vi varit tydliga med och försäkrats oss om, säger Pernilla Elmström.

Inger Axelsson berättar att aggregaten till de små pumparna är dyrare än aggregaten till de vanliga pumpar som sjukhuset använder. Men det finns ändå pengar att spara, bland annat då vårdplatser kan användas mera effektivt.

– Vi har inte de exakta summorna, men jag har räknat ut att det finns pengar att spara här jämfört med att ha patienterna inneliggandes hela behandlingsperioden. När patienterna är hemma, rör på sig och mår bättre minskar också risken för trombos och lungemboli, för att inte tala om infektionsrisken när man är inne på en avdelning, säger hon.

Projektet har nyligen förlängts med ett år och ska dessutom utökas med fler cancerdiagnoser.

– Vi har arbetat fram doseringsregimer för uro-onkologiska regimer och vi håller på att titta på regimer för GI-diagnoser, säger Inger Axelsson.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev