Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Dagbok hjälper patienter att bearbeta upplevelser

Publicerad: 10 juli 2015, 09:20

Foto: ThinkStock

Många patienter har oklara minnen av det som hänt under tiden de vårdats på en intensivvårdsavdelning. I en studie från Göteborgs universitet har dagböcker använts för att dokumentera och hjälpa patienter att bearbeta händelseförloppet.


För att patienter och närstående skulle få en bättre inblick och förståelse för vad som skett under vårdtiden lät forskare vid Sahlgrenska akademin vårdpersonal, anhöriga och patienter att skriva i en dagbok för patienter som vårdades på en intensivvårdsavdelning.

I dagboken noterades undersökningar och behandlingar men även sömn och oro, hälsningar och händelser från omvärlden och foton tagna under vården. Av de 96 patienter som ingick i studien fick 52 personer en dagbok, och 44 var utan.

Två månader efter utskrivningen fick ”dagbokspatienterna” svara på frågor om minnen från tiden före, under och efter IVA-vården, och hur de upplevde dagboken. De medverkade också i en screening för posttraumatisk stress. Samma frågor ställdes till referensgruppen som inte fått någon dagbok.

Forskarna kunde inte se någon skillnad mellan de båda grupperna vad det gällde post-traumatisk stress men de som fick dagboken ansåg att den varit värdefull för att förstå vad de varit med om.

– Dagbokens betydelse handlar om att förstå vad som hänt. Den blev ett bevis på den omsorg patienten var föremål för, och kunde komplettera patientens egna minnen och det som berättades för dem av nära och kära. Dagboken kan också vara ett användbart underlag för samtal om vårdtiden på IVA, säger Cecilia Glimelius Petersson, forskare vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

Enligt Svenska intensivvårdsregistret sker ungefär 40 000 intensivvårdstillfällen per år i Sverige med en genomsnittlig vårdtid på 2,7 dygn.

Här kan du läsa hela studien:

Cecilia Glimelius Petersson med flera. Diaries and memories following an ICU stay: a 2-month follow-up study. Nursing in Critical Care publicerad online 5 maj 2015. DOI: 10.1111/nicc.12162

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev