torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Dalapolitiker vill se nya regler för hemsjukvård

Publicerad: 26 maj 2016, 09:21

Hemsjukvården skulle bli mer effektiv hos kommunerna men blev motsatsen. Det hävdar Ann-Gret Olsson (S) i Gagnef, som vill ändra reglerna.

Ämnen i artikeln:

Landstinget Dalarna

I Dalarna överfördes ansvaret för hemsjukvård från landsting till kommuner i januari 2013. Tanken med reformen var att vården skulle bli mer sammanhållen om kommunerna hade det samlade ansvaret för de äldre.  Det skulle bli färre långliggare på sjukhus och mindre dubbelarbete inom hemsjukvården. Men så mycket smidigare har det inte blivit, menar Ann-Gret Olsson (S), socialnämndens ordförande i Gagnef. Till Dala-Demokraten säger hon att hon fått höra berättelser om hur regelverket försvårar för vissa patienter att få vård snabbt.

– De kommunanställda distriktssköterskorna kan nämligen inte göra hembesök med mindre än att de fått en vårdbegäran från vårdcentralen. En sådan kan inte utfärdas om inte patienten först kommer till vårdcentralen för en bedömning, säger hon till tidningen.

Enligt Ann-Gret Olsson var det tidigare enklare för hemtjänsten att via en kontakt med landstingets distriktssköterska se till att sjuka fick hembesök. Som läget är i dag kan inte kommunen påstå sig erbjuda hemsjukvård, anser hon.

– För en svårt sjuk patient kan det vara svårt och ansträngande att ta sig till vårdcentralen för en bedömning, särskilt om avståndet till centralen är stort. Det som skulle bli bättre för patienterna har blivit sämre, säger hon.

Nu vill Ann-Gret Olsson att regelverket ses över och planerar att ta upp ärendet med sina politikerkollegor i nästa vecka.

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev