Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Danderyds underläkare jobbar som sjuksköterskor

Publicerad: 26 mars 2019, 11:51

Foto: Johan Adelgren

På hjärtkliniken på Danderyds sjukhus får läkare under utbildning bemanna nattpass som egentligen ska skötas av sjuksköterskor. Det skriver Svenska Dagbladet.


Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhusLäkarförbundetSvensk sjuksköterskeförening

Precis som när en sjukhuschef i Mölndal nyligen försökte rekrytera läkarstudenter för sommarens sjuksköterskebemanning har åtgärden vid Danderyds sjukhus väckt starka reaktioner.

– Betalade man sjuksköterskorna tillräckligt skulle det här problemet inte finnas, säger Jonas Eriksson, en av underläkarna på Danderyds sjukhus, till Svenska Dagbladet.

Sveriges yngre läkares förening, Sylf i Stockholm, skriver på Twitter att föreningen kräver ett stopp för sjuksköterskejobb ”maskerade som läkartjänster”. De kräver också AT-tjänster till alla läkare efter examen och att arbetsgivare ska sluta utnyttja underläkarnas osäkra situation på arbetsmarknaden. Svensk sjuksköterskeförening beklagar att den forskning nonchaleras som visar att adekvat sjuksköterskebemanning minskar dödligheten för patienterna i sjukvården.

”Ingen hejd på desperata lösningar. Om vårdgivaren kan uppfylla kravet på rätt kompetens genom att beordra underläkare att ta över sjuksköterskans arbete efter fyra dagars introduktion är Patientsäkerhetslagen tandlös”, skriver Åsa Andersson, strategisk rådgivare på Svensk sjuksköterskeförening, på Twitter.

Relaterat material

Varnas för att ta jobb som sjuksköterska

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev