Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Datainspektionen överklagar filmande ambulanser – igen

Publicerad: 15 september 2015, 08:43

Foto: Thinkstock

Försöket i Skåne stöter på nygamla farthinder.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om projektet att utrusta skånska ambulanser med webbuppkopplad videokamera. Tanken är att filmerna ska skickas vidare till larmcentral och sjukhus för att underlätta det akuta mottagandet vid stora olyckor i likhet med den vid Tranarpsbron.

Region Skåne har tidigare fått tillstånd för filmningen av Länsstyrelsen Skåne. Det tillståndet överklagades dock av Datainspektionen då myndigheten bland annat ansåg att överföringen av filmerna måste ske krypterat, att området för filmningen måste spärras av och att tillståndsperioden skulle vara ett år i stället för två.

Förvaltningsrätten i Malmö höll med om att överföringen av filmerna måste skyddas mot obehörig åtkomst och skickade därför tillbaka ärendet till Länsstyrelsen Skåne som ändrade sitt beslut på den punkten.

Datainspektionens övriga synpunkter togs inte upp varför myndigheten nu återigen överklagar Länsstyrelsen Skånes beslut.

– Vi anser dock fortfarande att tillståndet även bör begränsas så att bara det område som är avspärrat för allmänheten filmas. Dessutom bör försöksperioden kortas ner från två år till ett eftersom övervakningen är integritetskänslig, säger Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen, i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Klartecken till filmande ambulanser

Grönt ljus för kamera på Skånes ambulanser

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev