Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

”Det tar tid att putsa upp varumärket”

Publicerad: 12 januari 2015, 11:49

Politikerna i Skåne anser att den nya personalpolitiken har gjort det lättare att rekrytera sjuksköterskor. Vårdförbundet är försiktigt skeptiskt.


Mindre än fyra månader efter valet går de rödgröna politikerna i Skåne ut med ett pressmeddelande som slår fast att de 100 stängda vårdplatserna på Skånes universitetssjukhus, Sus, ska öppnas inom några månader. Avgörande är att det,enligt dem, ”har blivit lättare att rekrytera sjuksköterskor”. Socialdemokraten Joakim Sandell, ordförande i Sjukvårdområde Sus, säger att:

”Det börjar nu sjunka in i verksamheterna att det är ett nytt styre i Region Skåne med bättre personalpolitik, satsningar på personalen och ökade anslag till sjukvården”.

När Dagens Medicin läser upp citatet för Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet avdelning Skåne, och frågar om han känner igen sig svarar han:

– Nej, egentligen inte. Det är väl sant att det är en kursändring på gång vad det gäller personalpolitiken och det är glädjande. Men det har ännu inte fått genomslag.

Mats Runsten förklarar att det fortfarande fattas många sjuksköterskor och barnmorskor och påminner om att före jul så tackade 18 barnmorskor nej till anställning.

– De menade på att den lönepolitiska delen inte är tillfredsställande. De blev helt enkelt erbjudna för låg lön, säger Mats Runsten.

Han anser att Skåne under en lång tid haft en personalpolitik som varit ”minst sagt bedrövlig”, arbetstidsmodeller har sagts upp och regionen har därför haft svårt att behålla sin personal.

– Att ändra i detta kommer att ta tid. Inte minst det faktum att Region Skåne under de senaste åren har blivit en pyramidorganisation med hård styrning ifrån toppen. Vill man ändra på personalpolitiken måste man också ändra på det, säger Mats Runsten.

Jan Eriksson, chef för Sus, sade i förra veckan att det har blivit lättare att rekrytera sjuksköterskor. Något som ligger till grund för politikernas uttalande om att de 100 stängda vårdplatserna åter ska öppnas. Vårdförbundet tror dock inte att regionen lyckas rekrytera så många sjuksköterskor som skulle krävas för att öppna upp platserna till slutet av mars.

– När man har lycklats solka ner sitt varumärke så mycket som Region Skåne har tar det tid att återskapa förtroendet och putsa upp varumärket igen, säger Mats Runsten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev