Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

DO och Socialstyrelsen i möte om lösärmar

Publicerad: 17 oktober 2017, 12:18

Foto: Pia Bispo

I ett mål i Stockholms tingsrätt som DO väckte förra året fastställdes att det var diskriminerande att förbjuda lösärmar. Men frågan har aktualiserats i ett nytt ärende – och nu träffas Socialstyrelsen och DO för att hitta en lösning.


I Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i vård och omsorg framkommer det i hygienkraven att ärmarna på arbetskläderna för sjukvårdspersonal ska sluta ovanför armbågen.

Hygienkravet har dock försvårat för personer som vill verka inom sjukvården men som av religiösa skäl velat täcka sina underarmar, enligt Diskrimineringsombudsmannen. Alternativet som presenterats har varit löstagbara engångsärmar, men lösningen har mötts av motstånd från vissa vårdplatser som menat att plagget är förenat med en högre smittrisk än kortärmat.

Men till skillnad från långärmade arbetskläder finns ingen vetenskaplig grund till att förbjuda engångsärmar, menar DO.

– Den prövning som har skett, och som vi hänvisar till, är den i domstol där Karolinska institutet getts möjlighet att visa att det innebär en förhöjd risk för patienter att tillåta engångsärmar. De har inte med sin vetenskapliga expertis lyckats visa det, och det ligger ju i evidenskravet att om de påstår att det är en förhöjd risk så ska de också visa det, säger Martin Mörk, chef på processenheten för DO.

Karolinska institutet valde att inte överklaga domslutet, eftersom de alltså inte kunde hitta något belägg för ett förbud.

– Vi ser inte att vi har något ytterligare evidens att komma med i detta. Därför överklagar vi inte, sade Mats Trulsson, prefekt vid avdelningen för odontologi vid Karolinska Institutet, till Sveriges Radio i december 2016.

Trots domen står det nu klart att Socialstyrelsen ska sätta sig ner med DO för att diskutera hur diskriminering av denna karaktär kan förhindras i framtiden. Detta efter att vissa vårdplatser står kvar vid beslutet att förbjuda lösärmar. Folktandvården i Stockholm har i ett pågående mål hänvisat till Socialstyrelsens föreskrifter i sitt beslut att förbjuda engångsärmar. Sedan tidigare har också ett tillsynsbeslut rörande Södersjukhuset lämnats i augusti efter deras beslut att bibehålla förbudet av engångsärmar.

När mötet äger rum är i dagsläget oklart.

ADAM WENELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev