fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Efter kritiken satsar Linköping på coacher

Publicerad: 11 december 2015, 12:23

Universitetssjukhuset i Linköping.

Foto: Christian Nordén

Specialistsjuksköterskor som coachar kollegorna ska hjälpa kirurgiska kliniken i Linköping att uppfylla Ivo:s krav.

Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset i LinköpingRegion Östergötland

Två sjuksköterskor med specialistutbildning arbetar varje vardag med att stötta resten av personalen på kirurgiska kliniken vid universitetssjukhuset i Linköping.

Enligt Ewa Öhrling, biträdande verksamhetschef, innebär det en ökad trygghet för de mindre erfarna sjuksköterskorna.

– Det finns någon på plats som man känner att man får fråga. Om man jobbar i vårdlag så finns inte läkaren alltid där eftersom de opererar också, säger hon till Dagens Medicin.

Tjänsten kallas ”specialistsjuksköterskor i klinisk tjänst”, eller spik. Den är en del av klinikens arbete för att komma till rätta med en rad problem som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, pekat ut.

Ivo har granskat kliniken efter flera incidenter, bland annat en tragisk händelse för två år sedan då en patient avled på grund av brister i vården.

Myndigheten bedömer att det vid vissa tidpunkter ”inte finns samlad kompetens och erfarenhet för att kunna ge en tillräcklig god och säker vård”, enligt det beslut som nyligen kom.

Kliniken har stor personalomsättning, men Ewa Öhrling ser inget konstigt i att sjuksköterskorna slutar.

– En kirurgisk akutvårdsavdelning är alltid en genomgångsavdelning, för det är en väldigt bra enhet att skaffa sig en grundutbildning på som sjuksköterska, säger hon.

Trots att mer än en tredjedel av sjuksköterskorna slutat under en ettårsperiod finns i dag inga vakanta tjänster. Men de som just anställts har förstås inte samma kompetens som sina erfarna kollegor.

För att se till att det alltid finns erfaren personal på plats planerar kliniken även att införa ett nytt schemaväxlingssystem i mars. Sjuksköterskorna schemaläggs på 90 procent och de timmar som inte arbetas läggs i en ”timbank” som kan användas vid korttidsfrånvaro.

– Det minskar behovet av semestervikarier och man kan ta in personal när det behövs för verksamheten. Eller så kan man använda sin timbank för att själva gå en kurs eller jobba med förändringsarbete på avdelningen, säger Ewa Öhrling.

För att minska belastningen på specialistläkarna slipper de sedan månadsskiftet utföra planerade operationer.

– Kirurgerna har gjort de planerade ingreppen och kvar för att gå ronder har blivit de yngre som inte kan operera. Vi har märkt, och det är det som Ivo säger också, att det är för låg kompetens kvar på avdelningen, säger Conny Wallon, chef för kirurgiska kliniken.

Nu har Region Östergötland fram till april på sig att komma till rätta med problemen. Conny Wallon tror inte att det ska bli några problem att möta Ivo:s krav.

– Vi känner oss trygga med de insatser vi har gjort, jag hoppas verkligen att vi ska jobba på ett säkrare sätt, säger han.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev