Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

En av fem operationssalar stängda i Skåne

Publicerad: 19 mars 2019, 06:54

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Personalflykten har tilltagit från Skånes universitetssjukhus, Sus. Nu saknas tjugo narkossköterskor i Lund, skriver Sydsvenskan.


Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusRegion Skåne

Bristen på personal gör att operationskapaciteten är nedsatt med en femtedel och en vanlig vardag behöver tio operationssalar hållas stängda.

Att personal saknas gör att arbetsbelastningen på dem som är kvar har ökat och att fler funderar på att sluta. Centraloperationen på Sus i Lund har under flera år haft problem med att specialistsjuksköterskorna flyr. För två år sedan var det brist på operationssjuksköterskor, nu är det narkossjuksköterskorna som fått nog.

– De flesta som slutar är sådana med lång erfarenhet. Om tre personer går, kan det handla om 80—90 års samlad erfarenhet, säger Eva-Marie Möller, skyddsombud på Vårdförbundet, till Sydsvenskan.

Tidigare i år uppmanade Vårdförbundet regeringen att ta tag i vårdens bemanningskris, bland annat genom förbättrade arbetsvillkor och genom en lönesatsning.

En av verksamhetscheferna på Sus, Caroline Samuelsson, medger att den nedsatta operationskapaciteten är ett stort problem, men vilken lösning man ska välja är inte självklart.

– Vi vet att lön är viktigt och att lönepåslag ibland ger effekt. Men det finns också exempel när tidigare satsningar inte lett till minskad personalomsättning, säger hon till Sydsvenskan.

Relaterat material

Region Skåne och Vårdförbundet överens

Förtroendekris fick många att ge sig av

”Jag förstår att de är missnöjda”

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev